Innovatiedag: ‘Alleen al met elkaar praten over wat we doen, helpt ons verder’

Nieuws | Innovatie

‘Innovatie is automutilatie.’ Ze zijn gewaarschuwd, de toehoorders die deze vrijdagochtend naar de Utrechtse Social Impact Factory zijn gekomen voor Innovatiedag. Aan het woord is Ruurd Oosterwoud, voormalig deelnemer aan de SVDJ Accelerator en nu succesvol met DROG. Die startup ontwierp samen met onderzoekers van de universiteit van Cambridge een game die mensen weerbaarder maakt tegen desinformatie – en vanwege deze kennis over ‘prebunking’ heeft Oosterwoud meerdere keren advies gegeven aan de Europese Unie.

Ideeën kapotmaken

Maar een aantal jaar geleden zat Oosterwoud nog gedesillusioneerd in de trein. De dag ervoor was hij met zijn team bij de SVDJ Accelerator geweest. ‘Mijn hele idee was kapotgemaakt.’ Hij vertelt het met een grote glimlach, want: ‘In de jaren erna heb ik nog heel vaak aan mensen gevraagd of ze mijn ideeën kapot wilden maken, en dat heeft ervoor gezorgd dat we staan waar we nu staan.’

Ideeën kapotmaken, automutilatie of zelfs ‘je geliefde katjes verdrinken’: het zijn termen die vaak vallen op deze informatiedag, die is bedoeld voor iedereen die iets met journalistieke innovatie wil gaan doen, maar vooral is gericht op potentiële deelnemers van de SVDJ Accelerator. Wie dat zijn? ‘Iedereen die een probleem binnen de journalistiek of binnen zijn eigen journalistieke organisatie wil oplossen op een innovatieve manier’, aldus programmacoördinator Peter Smet.

Dat dit een brede definitie is, is goed te zien aan het publiek dat is afgekomen op de dag. Zo is er Dot Space, dat het journalisten gemakkelijker wil maken om verhalen te vertellen op basis van satellietdata. Ook is DataBewijst aanwezig; vier derdejaarsstudenten van de Fontys Hogeschool die een bedrijf in datajournalistiek willen opzetten. Maar er is ook het platform ZOZ, dat het publieke debat in het oosten van het land naar een hoger niveau wil tillen, mede door creatieve makers bij elkaar te brengen. Of wat te denken van Redpers, een podium voor journalistieke ontwikkeling dat de diversiteit in de sector wil verbeteren.

Alle handen de lucht in

Hoe uiteenlopend dit potentiële deelnemersveld ook mag zijn, niemand lijkt afgeschrikt te worden door het feit dat zijn of haar idee voor de journalistiek bij een eerste Accelerator-bijeenkomst al kan worden gefileerd. Op de vraag wie zich gaat inschrijven, gaan bijna alle handen de lucht in. Dat er zoveel enthousiasme is, komt waarschijnlijk doordat er ook een positieve boodschap klinkt: namelijk dat innoveren niet gaat om het idee dat je hebt, maar hoe je werkt aan het probleem dat je ziet. En aan problemen werken, dat willen ze hier graag.

De SVDJ Accelerator helpt hierbij via een strak systeem van begeleiding, sprints en subsidie. Voor mensen die na vandaag meer willen weten over innovatie, maar zichzelf nog niet zien deelnemen aan zo’n intensief programma, is er komend halfjaar ook de Accelerator Light: een serie bijeenkomsten en persoonlijke begeleiding naar ieders eigen behoefte, zonder subsidie.

Deze nieuwe tweedeling in programma’s is ook terug te zien in waarvoor mensen naar Innovatiedag zijn gekomen. Een eerdere Accelerator-deelnemer als Social Mapping, die mogelijk weer wil deelnemen (want dat kan), komt vandaag vooral voorde sparsessie met een mentor of jurylid uit het programma, om de ideeën voor de aanmelding scherp te slijpen. Meer onervaren innovators die neigen naar de Accelerator-light halen ook veel uit een workshop als ‘Van start-up naar scale-up naar fuck-up’, waarin twee oprichters van oud-deelnemer LocalFocus via een quiz vertellen over hun fouten en successen.

Sparren

Ervaren en onervaren vinden elkaar weer aan het einde van de dag, die wordt afgesloten met een alumni-panel met Are We Europe, Follow the Money, Newschain en de Volkskrant. En het is geen toeval dat deze sessie, waarin deelnemers met elkaar praten over hun ervaringen, misschien wel de meest inspirerende van de dag is. De hele dag sparren teams die iets willen veranderen aan de journalistiek al met elkaar.

Deze eerste Innovatiedag ging in de kern dan ook niet over automutilatie. Nee, waarschijnlijk ligt de essentie in de slotboodschap van Schuim Magazine, als aan het einde van hun sparsessie duidelijk wordt dat het blad over speciaalbier vanwege het ‘soft-journalistieke karakter’ mogelijk niet wordt toegelaten: ‘Alleen het feit dat we hier vandaag zijn, en met elkaar en anderen praten over wat we doen en wat we willen, is al heel waardevol en zorgt dat we verder kunnen.’

Deelnemen aan de Accelerator of Accelerator Light?

Alle informatie die je nodig hebt vind je hier. Interesse in de Accelerator Light? Meer informatie vind je hier.

Fotografie: Sean van der Steen

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.