SVDJ_patroon_light_innovatie_1920x1080_ LARGE_16

Accelerator Light

Wil jij het verschil maken in de journalistieke sector? Ben je een journalistieke vernieuwer? En weet je al precies welke kant je op wil, of ben je nog zoekende? Het Stimuleringsfonds (SVDJ) helpt je graag een stap (of meerdere) in de goede richting te zetten. Voor iedere vernieuwer, beginnend of ervaren, eenling of bedrijf, is er de Accelerator of de Accelerator Light. Op deze pagina vertellen we alles over de Accelerator Light. Wil je meer informatie over de reguliere Accelerator, kijk dan op deze pagina.

Nieuwe data Accelerator Light
Door de aangescherpte maatregelen die de overheid op 23 maart heeft aangekondigd omtrent het coronavirus, zijn de oorspronkelijke data van de Accelerator Light  komen te vervallen. Het Stimuleringsfonds heeft besloten om het programma te verplaatsen naar september. We hopen dat we tegen die tijd met alle experts, deelnemers en mentoren, in goede gezondheid, weer onze gebruikelijke evenementen kunnen laten plaatsvinden in de Social Impact Factory in Utrecht of digitaal via Teams. 

De nieuwe data zijn:

5 september | Kick-off
6 oktober | Avondbijeenkomst 1
3 november | Avondbijeenkomst 2
19 november | Media van Morgen
1 december | Avondbijeenkomst 3

Wat is het verschil tussen de reguliere Accelerator en de Accelerator Light?

Wat is de Accelerator Light?

De lat voor de reguliere Accelerator ligt hoog. We bieden begeleiding en financiering op maat, maar daar verwachten we ook iets voor terug. Deelnemers brengen een investering in van tijd, discipline en werken in een hoog tempo.

Niet iedere journalistieke vernieuwer wil dat. Of kan dat. Daarom introduceert SvdJ de Accelerator Light. In dit programma draait het niet om wat jij komt brengen, maar om wat jij komt hálen. Daarvoor hoef je geen startup te zijn. De Accelerator Light biedt ruimte aan iedereen met interesse voor journalistieke innovatie. Van studenten en beginnende teams, tot eigenwijze eenlingen en bestaande journalistieke organisaties. In totaal is er ruimte voor 18 deelnemers. Een deelnemer kan een individu zijn, maar ook een groter team.

Wij organiseren voor jou inspirerende bijeenkomsten, die je over de volle breedte meenemen in de innovatieve kennis en kunde. Wij willen je laten zien wat er mogelijk is en waarom dit meerwaarde heeft voor jou of je organisatie. Jij bepaalt wat je uit het programma wil halen – en wij helpen jou daar de juiste kennis en kunde bij in te zetten.

Het programma

Iedere deelnemer aan de Accelerator Light volgt hetzelfde programma van vier verplichte bijeenkomsten: één dag en drie avonden.

Op deze bijeenkomsten nemen de beste journalistieke vernieuwers jullie mee in de belangrijkste principes van innovatie. Hierbij staat Design Thinking centraal. In deze theorie innoveren we niet vanuit de maker, maar vanuit de gebruiker. We proberen te begrijpen tegen welke problemen nieuwsgebruikers, journalisten en redacties aanlopen – om daar vervolgens oplossingen voor te ontwerpen. Hoe dat werkt en wat daar allemaal bij komt kijken, wordt behandeld tijdens de bijeenkomsten. De nadruk ligt op leren innoveren.

Jouw Challenge

Wat je doet met die kennis en kunde, is geheel aan jou. Jij bepaalt in de eerste bijeenkomst wat je uit de Accelerator Light wil halen. Voor de één is dat het aanwakkeren van een eerste innovatief vlammetje. Een ander heeft al een eerste idee, maar nog geen team. Een volgende groep wil (nog) niet investeren in een uitgebreid programma, maar wel specifieke kennis halen. Tot slot is er de groep die graag mee wil doen aan de Reguliere Accelerator, maar daar nog niet klaar voor is – en kan zich hiermee voorbereiden.

Die uitdaging, die Challenge, bepaal je dus zelf. Om die uitdaging zo scherp mogelijk te formuleren en uiteindelijk te behalen, staat er voor iedere deelnemer een duo van coaches klaar. Samen met SvdJ bepaal je wie dat duo vormen en waar ze verstand van moeten hebben. Op die manier krijg je precies waar je behoefte aan hebt.

Op basis van deze uitdagingen kan SvdJ elke deelnemer specifieke steunen in de rug geven. De ene keer zal dit voor de deelnemer specifiek zijn, de andere keer in de vorm van een competitie. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een extra workshop, het faciliteren van een experiment of het ontwerpen van een presentatie.

Accelerator vs Accelerator Light

De avondbijeenkomsten vinden tegelijkertijd plaats met de workshops van de reguliere Accelerator. Hierdoor is er volop gelegenheid om van elkaar te leren, te netwerken en te proeven van wat de reguliere Accelerator eventueel te bieden heeft.

We maken hierbij wel duidelijk onderscheid tussen de Accelerator Light en reguliere Accelerator. De bovengrens van de Accelerator Light is het valideren van een zogeheten ‘waardepropositie’: kan je bewijzen dat een probleem daadwerkelijk leeft onder gebruikers – en dat er ruimte is voor een betere oplossing? Dit is namelijk de ondergrens voor de reguliere Accelerator. Voor diegenen die in 2021 willen deelnemen aan het reguliere programma, is de Accelerator Light daarmee een mooie basis. Al garandeert deelname aan de Accelerator Light geen toegang tot de reguliere Accelerator in het jaar daarop.

Het is daarom niet mogelijk om binnen de Accelerator Light subsidie aan te vragen. We bieden je hulp en begeleiding op maat.

Belangrijke data SVDJ Accelerator Light

Deelname aan de kick-off en avondbijeenkomsten is verplicht. Zet daarom de volgende data alvast in je agenda. 

5 september | Kick-off
6 oktober | Avondbijeenkomst 1
3 november | Avondbijeenkomst 2
19 november | Media van Morgen
1 december | Avondbijeenkomst 3

Wat heb je nodig om je aan te melden voor de Accelerator Light? 

Iedereen kan deelnemen aan de Accelerator Light. Het maakt niet uit hoeveel innovatieve kennis je al hebt of hoe professioneel je al bent. Voor de selectie kijken we enkel naar de motivatie van potentiële deelnemers. Wij willen met de Accelerator Light een brede groep mensen en organisaties bedienen. We zijn dus ook naar die breedte op zoek. Het simpele aanmeldformulier is daar volledig op gericht. Bij de selectie scoren we daarom op de volgende drie criteria:

  1. Ambitie: Wat je uit de Accelerator Light wil halen, bepaal je zelf. Maar wij zijn wel op zoek naar mensen die weten wát ze dan uit het programma willen halen. Een hogere ambitie scoort geen hogere punten. Sterker nog: de ambitie moet wel binnen de grenzen van de Accelerator Light passen. Hoe duidelijker je ambitie daarom is, hoe beter.
  2. Diversiteit: Dit is een sterk relatief criterium. De diversiteitsscore wordt altijd bepaald in relatie tot andere potentiële deelnemers. We zijn op zoek naar een brede groep deelnemers. Daarom kijken we naar de verhouding tussen professionele achtergronden, werkervaring ten opzichte van studenten, organisatie ten opzichte van zelfstandigen en verspreiding door het land.
  3. Impact: We stellen de Accelerator Light graag open voor iedereen, maar de kerntaak van SvdJ is om de Nederlandse journalistieke sector te stimuleren. Daarom zoeken we wel naar mensen en organisaties die hier zo goed mogelijk aan bij kunnen dragen. Een bepaalde affiniteit of ambitie met de journalistiek vergroot de kansen dat de kennis en kunde uit het programma een bredere impact zal hebben.

 

Nog vragen over de  Accelerator light?
Neem contact met ons op via 070 361 71 11 of info@svdj.nl