Argu maakt gebruiksvriendelijke interface voor politieke open data

Nieuws | Nieuws

Argu is een website waar ingewikkelde politieke kwesties worden opgebroken in voor- en tegenargumenten. Zo moeten geïnteresseerden makkelijker een mening kunnen vormen over deze kwesties. Met het project Argu Open Data willen de oprichters open data toevoegen aan de bestaande website. Uit de data, afkomstig uit de regionale en nationale politiek, moet bijvoorbeeld duidelijk worden hoe individuele politici hebben gestemd op bepaalde moties. Het project ontvangt €20.000,- subsidie uit de Persinnovatieregeling.

Gebruiksvriendelijke portal

Joep Meindertsma, oprichter van Argu, vertelt dat de data waar het platform gebruik van gaat maken, volgens de wet openbaar is. “Nu staat deze informatie verspreid over talloze pdf’jes op ingewikkelde websites. Wij gaan daar een gebruiksvriendelijke front-end voor ontwikkelen.”

Meindertsma en zijn collega’s werken samen met de twee ‘leveranciers’ van de data: het gegevensmagazijn van de Tweede Kamer en de Open State Foundation. Meindertsma: “Dit zijn bijvoorbeeld databases met grote tekstbestanden. Wij willen het zo weergeven dat gebruikers er wat aan hebben. Dat je bijvoorbeeld op een profiel klikt van een bepaalde politicus en meteen een overzicht krijgt van wat hij of zij precies heeft gestemd en hoe dat verschilt van andere politici of partijen. Zo ontwikkelen we een portal waar makkelijk te zien is  wat er gebeurt in de gemeentepolitiek én in de nationale politiek.”

Artboard 1-2x

De data mag dan wel bij wet openbaar zijn, volgens Meindertsma is het van groot belang om samen te werken met de ‘leveranciers’ van de data – in dit geval de overheid. Meindertsma: “We proberen inspraak te hebben in de manier waarop de data is ingericht. Daarbij is het van belang dat bepaalde standaarden worden gehanteerd, zoals de popolo standaard (een internationale standaard voor het delen van overheidsinformatie). Zo kan iedereen overweg met de data.” Meindertsma merkt op dat er een sterke open overheid-beweging is in Nederland: “De neuzen staan dezelfde kant op gericht, wij hoeven geen kartrekker te zijn.”

Nuttige tools

Naast de mogelijkheid voor gebruikers om zelf de data te kunnen doorzoeken en verbanden te leggen, overweegt Meindertsma om ook nuttige tools aan te bieden op het platform. Zo zou het mogelijk zijn om een stemwijzer te maken niet op basis van partijprogramma’s, maar op basis van het keuzegedrag van politici of partijen. “Een andere toepassing waar we aan denken is een notificatiesysteem”, vertelt Meindertsma. “Stel, je woont in Zaandam en je wilt weten wanneer de politiek de bouw van een zwembad bespreekt. Dan stel je dat als notificatiewoord in en zodra er iets wordt gezegd over een zwembad in de gemeenteraad, krijg je een mailtje.”

Dergelijke tools kunnen ook handig zijn voor journalisten, denkt Meindertsma: “Schrijven over de lokale en regionale politiek is een tijdrovende bezigheid. Met Argu Open Data willen we dat toegankelijker en makkelijker maken. Het systeem moet eenvoudig genoeg werken zodat de betrokken burger kan zien wat er gebeurt in de politiek en journalisten moeten beter en diepgaand onderzoek kunnen doen.”

Verdienmodel

Er wordt gewerkt aan een verdienmodel, maar vooralsnog zijn er geen plannen om de individuele gebruikers van de portal te laten betalen voor het gebruik. “We hadden in eerste instantie een aanvraag ingediend voor een project zonder een verdienmodel”, bekent Meindertsma. “Tijdens de Pressure Cooker werd duidelijk hoe belangrijk het is om een duurzaam verdienmodel te hebben.” Meindertsma en zijn collega’s bekijken nu of het mogelijk is om tegen betaling speciale ‘politieke dashboards’ te ontwikkelen voor gemeenten.

De ontwikkeling van de software zal binnen twee weken van start gaan, vertelt Meindertsma. “Rond juli hopen we een eerste resultaat online te zetten. We willen heel graag in één gemeente laten zien dat we de stemdata van individuele raadsleden inzichtelijk kunnen maken en er ook meerwaarde aan kunnen gegeven in een online interface. En ook het koppelen van de data van de Tweede Kamer aan data van de gemeenteraden in een eenvoudig te gebruiken interface.”

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.