De beste tools (VII): zo bewerk je handig foto's

Nieuws |

Even beginnen met een onnoemelijk cheesy zin: een foto zegt meer dan duizend woorden. Maar hij bestaat niet voor niets. We zijn namelijk nogal visueel ingesteld. Zo onthouden we bijvoorbeeld 10% van wat we horen, 20% van wat we lezen en 80% van wat we zien. Dat snapt The New York Times ook. In hun toekomstplan willen zij ook af van die stroperige teksten en zich meer richten op – zoals zij het noemen – visuele journalistiek.

JuxtaposeJS

Dit is een heerlijke tool. Juxtapose laat je gemakkelijk een voor- en na-situatie zien. Je hoeft alleen twee foto’s van dezelfde gebeurtenis of persoon toe te voegen. Bijvoorbeeld als het gaat om koraalsterfte, een restauratie of onze veranderende aarde. Met een slider kun je twee situaties met elkaar vergelijken. De foto’s zijn daarna te embedden. Deze gratis tool is ontworpen door Knigtlab, een organisatie die tools voor journalisten ontwikkelt.

Pixlr

Niet alle journalisten kunnen goed overweg met Photoshop. Pixlr is net even wat makkelijker. De fotobewerkingstool is volledig gratis en je kan de foto’s in hoge kwaliteit downloaden. Pixlr biedt ook gratis templates, logo’s en patronen aan.

JamSnap

Met JamSnap kan je gemakkelijk geluid toevoegen aan een foto. Je download de app op je telefoon en voegt vervolgens een voice-over toe om een verhaal te vertellen. Je kan ook het geluid van de omgeving waar de foto is gemaakt toevoegen om een sfeerimpressie te geven. De tool heeft alleen een app voor Apple-gebruikers. Een app voor Android komt er aan.
Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 80 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.