De beste tools (XI): experimenteren met virtual reality en 360 graden

Nieuws |

Wordt het nog wat met VR? De NOS vroeg zich vorig jaar nog af of de komst van de goedkope bril genoeg zou zijn om de massa te bereiken. En als de meute dan overstag is, moet de journalistiek er dan ook wat mee? Daar zijn nog wel wat hobbels te nemen, zo blijkt uit onderzoek van Reuters. Grote nieuwsorganisaties en pioniers zetten hun eerste stappen in virtual reality. Voor kleinere mediabedrijven liggen er kansen in de veel betaalbaardere mogelijkheden van 360-graden foto’s en video’s.

Google Cardboard

Met de Google Cardboard app kun je gemakkelijk 360 graden foto’s maken en delen. De applicatie is te downloaden voor zowel Android als Apple-gebruikers. Met deze tool kun je gebruikers een bepaalde situatie echt laten ervaren door de foto te delen en eventueel geluid toe te voegen. The New York Times stuurde meer dan een miljoen kartonnen brillen naar hun abonnees en leveren nu de ene na de andere 360 graden en VR film af. The Washington Post heeft een aparte pagina waar ze 360 graden foto’s op verzamelen.

VR Paper Prototype

De maker van deze tool is fan van virtual reality. Tijdens zijn studie in Breda wilde hij zijn VR-projecten snel testen, voordat hij uren moest spenderen aan coderen. Er was geen handige prototypetool, dus maakte hij ‘m zelf.

Teken vier perspectieven (voor-, achter- linker- en rechter zijaanzicht) en maak er foto’s van. Upload de foto’s en zet je VR-bril op om het idee te bekijken. De tool werkt het best in Google Chrome en Firefox.

Wonda

De afgelopen maanden hebben we flink wat van onze favoriete apps en tools met jullie gedeeld. De meerderheid is gratis of kost vrijwel niets. Dat is anders als je met VR aan de slag gaat. Wil je nog wat interactiviteit toevoegen aan jouw 360-gradenvideo’s dan kun je dat doen met Wonda. Dit geldt voor verhalen die bestaan uit verschillende scenes. Een jaarabonnement start bij 500 dollar.

Thinglink

Met deze applicatie kun je tags en links toevoegen. Het is niet goedkoop, het pakket met deze opties kost 120 dollar per maand. Thinglink heeft ook een gratis versie. Daarbij kun je taggen en linken op een ‘platte’ foto. NRC deed het bijvoorbeeld met deze special over James Bond.

Unity

Oké, deze wijkt iets af van de andere tools die we in deze serie aanraden. Unity is namelijk hardcore. Er komen wat meer technische skills bij kijken, maar we willen dit programma toch opnemen in het lijstje. Virtual reality is een nog vrijwel onontgonnen gebied in de journalistiek. Pioniers hebben lef nodig, head first in een nieuwe techniek. Dit is er dus eentje voor de lefgozers, maar als je er eenmaal handigheid in hebt zijn de mogelijkheden eindeloos. De gratis versie van deze tool is geschikt voor beginners. Op de website van Unity zijn tutorials en documentatiemateriaal te vinden. 
Deze tools zijn geselecteerd door DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 85 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.
Foto: Samuel Zeller 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.