BNR ontwikkelt platform voor podcasts van experts

Nieuws | Nieuws
  • Paula Lina
  • 05 oktober 2016
  • 730 woorden , 3 min. lezen

Het aanbod van Nederlandstalige podcasts is beperkt en onoverzichtelijk. Specifieke kennis is er wel, maar lastig te vinden. Dat moet anders kunnen, vindt Sander van Meurs van BNR. De radiozender ontwikkelt het BNR Expertnetwerk: een platform waar luisteraars terecht kunnen voor podcasts van door BNR gekeurde experts.

De meeste luisteraars van BNR luisteren live onderweg of tijdens een korte pauze, maar op de website van BNR Nieuwsradio is het al geruime tijd mogelijk om uitzendingen terug te luisteren. Volgens Van Meurs gebeurt dit steeds vaker. Het Expertnetwerk van BNR moet daarop inspelen door podcasts aan te bieden, gemaakt door sprekers die weten waar ze het over hebben.

De wens vanuit de gebruiker is er ook: via een online poll konden luisteraars van BNR aangeven of ze zouden luisteren naar podcasts over specifieke vakgebieden. Meer dan 70% van de websitebezoekers gaf aan interesse te hebben in een gepersonaliseerd aanbod. In de podcasts moeten voor BNR-luisteraars vertrouwde onderwerpen langskomen: nieuws, economie, innovatie, leiderschap en de arbeidsmarkt.

Kwalitatieve podcasts

Doel van het BNR Expertnetwerk is het maken van kwalitatieve, inhoudelijke podcasts met betrouwbare inhoud. Van Meurs geeft aan dat het platform als het ware kan gaan fungeren als een keurmerk voor inhoudelijk sterke podcasters. “Door onze naam er aan te verbinden, geven we aan vertrouwen te hebben in deze experts.”

Deskundigen die bij BNR of Het Financieele Dagblad (beiden onderdeel van FD Mediagroep) bekend staan als betrouwbare bron, zijn de eersten die worden betrokken bij het podcast-project. Om de journalistieke onafhankelijkheid te bewaken, worden de experts gevraagd om op vrijwillige basis bij te dragen aan het BNR Expertnetwerk. In ruil voor hun kennis, biedt BNR de deskundigen een podium en de technische middelen om hun kennis te delen. “Dat kan zijn in de vorm van een microfoon, of het aanbieden van onze studio”, zegt Van Meurs. Hoe de podcasts uiteindelijk tot stand komen, is nog onduidelijk. Van Meurs: “Het kan zijn dat de redactie een expert benadert, maar die expert moet zich ook vrij voelen om zelf iets in te sturen.”

Gepersonaliseerd nieuwsoverzicht

Wanneer het Expertnetwerk eenmaal klaar is, zal het gekoppeld worden aan MijnBNR, een platform voor actieve luisteraars waar zij een persoonlijk profiel kunnen aanmaken. Met tags kunnen deze gebruikers zich vervolgens abonneren op onderwerpen die hun interesse hebben. Van Meurs: “Zo kun je de volgende keer meteen beginnen met luisteren naar de podcasts die voor jou interessant zijn.” Ook kunnen gebruikers aangeven hoeveel tijd ze hebben voor een onderwerp: “Zo kun je luisteren wanneer het jou uitkomt”, aldus Van Meurs.

Het idee voor een expertnetwerk leeft al jaren op de redactievloer, vertelt Van Meurs: soms blijft er tijdens een uitzending een vraag liggen, of geven luisteraars aan meer achtergrondinformatie te willen. “Zoiets leent zich goed voor een podcast, waar meer tijd is voor duiding en verdieping.”

Van Meurs ziet het Expertnetwerk als een goede kans om door te groeien naast de huidige, lineaire journalistieke programmering van BNR. “Stel dat de FM-frequentie over 20 jaar niet meer bestaat, dan wil je er in ieder geval voor zorgen dat je een sterk digitaal alternatief te bieden hebt”, aldus Van Meurs.

Het BNR Expertnetwerk gaat gepromoot worden via verschillende kanalen, vertelt Van Meurs. Allereerst via het netwerk van BNR zelf, daarnaast door middel van advertenties. “Denk bijvoorbeeld aan digitale snelwegschermen, schermen op treinstations en Google Adwords.” Van Meurs gelooft sterk in het persoonlijke, sociale aspect van het platform en hoopt dat het netwerk via ‘social sharing’ organisch groeit.

Platform in ontwikkeling

Het komende half jaar is het team van BNR vooral nog bezig met het bouwen van het platform. De subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek van 50.000 euro wordt dan ook grotendeels ingezet voor de technische ontwikkeling van het platform op BNR.nl.

Om er achter te komen hoe het BNR Expertnetwerk moet worden vormgegeven, onderzoekt Van Meurs momenteel welke gebruikersfunctionaliteiten nodig zijn. “Mensen moeten kunnen inloggen, tags aanklikken: ieder stapje moet worden uitgeschreven.” Ook wordt er bestaande content losgeknipt uit huidige uitzendingen en voorzien van tags. Die extra content is ook van belang, vertelt Van Meurs: “Als ik als luisteraar twee weken moet wachten op de volgende podcast, raak je me kwijt.”

BNR wil het Expertnetwerk in het eerste kwartaal van 2017 lanceren. Het platform wordt grotendeels intern getest. Daarna nodigt BNR een kleine groep luisteraars uit voor een beta, ‘om tot een perfecte werking van het BNR Expertnetwerk te komen’, aldus Van Meurs.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.