Winnaars The Challenge 2013

De winnaars van ‘The Challenge: Reinventing Journalism’ zijn vanavond door het Stimuleringsfonds voor de Pers bekendgemaakt. Van de acht finalisten zijn de projecten LocalFocus, NewPaper en JOB uitgeroepen tot de meest veelbelovende journalistieke startups uit The Challenge 2013. De winnaars ontvangen in totaal € 60.000 en zijn tevens genomineerd voor De Toekomstprijs.

Tijdens een zinderende strijd in Hotel Arena presenteerden de acht overgebleven finalisten hun startup aan het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

De concepten van de verschillende teams werden beoordeeld op journalistieke relevantie, haalbaarheid, mate van vernieuwing en presentatie. Op basis van deze vier factoren heeft het bestuur LocalFocus, NewPaper en JOB uitgeroepen tot winnaars van The Challenge 2013. Met een subsidiebedrag van elk € 20.000 gaan de drie teams komend jaar hun journalistieke startup lanceren. Vers Beton krijgt een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro.

Het bestuur vond alle projecten getuigen van erg veel vernieuwing en creativiteit. Drie projecten stegen boven de rest uit. Het bestuur vindt LocalFocus innovatief. “Een halffabrikaat die dit platform wil aanbieden is voor regionale media een praktijkgerichte oplossing.” Ook het project NewPaper blonk uit in het bieden van een oplossing voor nieuwsmedia. Het op goedkope wijze aanbieden van crossmediale producties aan traditionele media ziet het bestuur als een belangrijke innovatie voor de sector. Tenslotte vindt het bestuur JOB ontwapend. Het project gaat ongetwijfeld tegen grenzen aanlopen maar kan met deze nieuwe manier van onderzoeksjournalistiek een potentiële schat aan publieke en private data achterhalen.

De winnaars onder de loep

  • LocalFocus moet een platform bieden om regionale media te verbinden met datajournalisten. Datajournalisten zijn vaak te duur voor regionale media, waardoor veel interessante verhalen blijven liggen. LocalFocus wil met haar platform dataproducties maken en verkopen. Bekijk het project.
  • JOB staat voor Journalistiek OnderzoeksBureau en wil een nieuw verdienmodel voor (onderzoeks)journalistiek vormen door bedrijven en journalisten te laten samenwerken. Journalisten gebruiken lang niet altijd alle informatie in het uiteindelijke artikel. Die ‘weggegooide’ data kan heel interessant zijn voor bedrijven. Bekijk het project.
  • Newpaper wil achtergronden en duiding bieden op het internet. Achtergrondnieuws lijkt nu nog het domein te zijn van oude media. Dat wil NewPaper veranderen door crossmediale producties te maken en die multimediaal aan te bieden. De redactie wordt gevormd door jonge journalisten. Zo wil NewPaper ook een kweekvijver voor talent worden. Newpaper heeft al proefgedraaid. Bekijk het project.

De winnende teams worden komende maanden gevolgd en zullen op de site van het Stimuleringsfonds artikelen schrijven over de voortgang van hun startup.

Uitreiking De Toekomstprijs

LocalFocus, NewPaper en JOB zijn tevens door het bestuur genomineerd voor De Toekomstprijs, onderdeel van de journalistieke prijs De Tegel. Op 21 maart presenteren zij hun project in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag. Volgende week ontvangen de deelnemers tips voor hun presentatie van drie persoonlijke coaches waaronder NOS-nieuwslezer Jeroen Overbeek.

Een jury bestaande uit Marten Blankesteijn, Farid Tabarki en Marloes Lemsom beoordelen de projecten en bepalen wie de toekomstprijs die avond op het podium van De Tegel zal ontvangen. De presentaties starten om 16.00 uur en zijn gratis bij te wonen. Aanmelden is niet nodig. Klik hier voor meer info.

Over The Challenge

The Challenge: Reinventing Journalism werd dit jaar voor het eerst gehouden. Studenten en net afgestudeerden kregen de mogelijkheid een vernieuwend journalistiek idee in te dienen. In totaal werden er 24 ideeën ingediend. De teams werkten hun ideeën uit tot concrete projecten tijdens twaalf masterclasses. In deze masterclasses kregen ze tips van deskundigen over het opzetten van een startup. Eind 2013 organiseert het fonds een nieuwe Challenge voor journalistieke startups. De aanmelding start later dit jaar.

Reageer

Geef een reactie

*