Yournalism, Cor*relations en POST-IT winnen The Challenge 2014

De winnaars van ‘The Challenge: Reinventing Journalism’ zijn woensdag 5 maart door het Stimuleringsfonds voor de Pers bekendgemaakt. Van de zeven finalisten zijn de projecten Yournalism, Cor*relations en POST-IT uitgeroepen tot de meest veelbelovende journalistieke start-ups van The Challenge 2014. De drie winnaars ontvangen elk 20.000 euro startsubsidie en zijn tevens genomineerd voor de Tegel Toekomst Prijs. Aan Codex is een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro uitgereikt.

Tijdens de finale in Pakhuis de Zwijger presenteerden de zeven overgebleven finalisten hun start-ups aan het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

De concepten van de verschillende teams werden beoordeeld op journalistieke relevantie, haalbaarheid, mate van vernieuwing en presentatie. Op basis van deze vier factoren heeft het bestuur Yournalism, Cor*relations en POST-IT uitgeroepen tot winnaars van The Challenge 2014. Met een subsidiebedrag van elk € 20.000 gaan de drie teams het komende jaar hun journalistieke start-ups lanceren.

 

De drie winnende start-ups

  • Yournalism

Bestaande media hebben te weinig middelen voor diepgravende onderzoeksjournalistiek en daar wil Yournalism wat aan doen. Doel is een crowdfunding-platform te realiseren waar bezoekers onderzoeksjournalistieke onderwerpen kunnen aandragen, op elkaars ideeën kunnen stemmen en onderwerpen kunnen meefinancieren. De lezers worden de opdrachtgevers, wat tot nieuwe onderwerpen moet leiden.
Bekijk de projectpagina

  • Cor*relations

Het team van Cor*relations wil het makkelijker maken voor mediaorganisaties en freelance-buitenlandcorrespondenten om elkaar te vinden. Op een grote wereldkaart moeten freelancers gemakkelijk kunnen aangeven waar ze zich bevinden en wat hun expertise is. Potentiele opdrachtgevers zien in een oogopslag wie er ter plaatse is.
Bekijk de projectpagina

  • POST-IT

Het team van POST-IT wil een portfolio-platform starten voor getalenteerde studenten journalistiek. Nu worden er door studenten prachtige verhalen gemaakt die door bijna niemand gelezen worden. POST-IT biedt deze uitblinkers een podium waar potentiele opdrachtgevers talent kunnen spotten. Workshop en evenementen moeten de studenten helpen zich verder te ontwikkelen.
Bekijk de projectpagina

De winnende teams worden de komende maanden gevolgd en zullen op de site van het Stimuleringsfonds artikelen schrijven over de voortgang van hun project.

Aanmoedigingsprijs

Naast de drie startsubsidies van 20.000 euro is aan Codex een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro uitgereikt. Het idee van Codex is innovatief en veelbelovend, maar voldoet minder dan de andere drie winnaars aan de subsidiecriteria en heeft daarom de aanmoedigingsprijs ontvangen.

Uitreiking Tegel Toekomst Prijs

Yournalism, Cor*relations en POST-IT zijn tevens door het bestuur genomineerd voor de Tegel Toekomst Prijs, onderdeel van de journalistieke prijs De Tegel. Op 27 maart presenteren zij hun start-ups in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

De winnaars worden in de aanloop naar hun presentatie persoonlijk begeleid door presentatiecoaches Marijn Duintjer Tebbens (Nieuwsuur), Maritte Braspenning (media-trainer) en Jeroen Overbeek (NOS).

De presentaties voor de Tegel Toekomst Prijs zijn gratis bij te wonen in de Koninklijke Schouwburg. Voorafgaand aan De Tegel organiseert het Stimuleringsfonds voor de Pers het congres Meet the Innovators. Klik hier voor meer informatie over De Tegel en Meet the Innovators en het bestellen van gratis kaarten.

Storify-verslag

Van de finale van The Challenge is live verslag gedaan via een Storify-verslag. Bekijk het verslag met tweets en foto’s van de avond hier terug.

Over The Challenge

The Challenge: Reinventing Journalism werd dit jaar voor de tweede keer gehouden. Studenten en net afgestudeerden kregen de mogelijkheid een vernieuwend journalistiek idee in te dienen. In totaal werden er 17 ideeën ingediend. Een selectie van de indieners is in de gelegenheid gesteld om hun ideeën verder uit te werken tot concrete plannen tijdens elf masterclasses die gegeven werden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. In deze masterclasses kregen ze tips van deskundigen over het opzetten van een start-up. Van alle deelnemers aan de masterclasses zijn uiteindelijk zeven finalisten overgebleven.

Reageer

Geef een reactie

*