‘Ik dacht altijd dat een hbo-diploma journalistiek niet genoeg zou zijn’

Nieuws |

Als ik het wil maken in de journalistiek, is een hbo-diploma niet genoeg. Dat is wat Christiaan Pelgrim dacht toen hij nog aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) studeerde. Maar inmiddels werkt hij al vier jaar bij NRC, waarvan de laatste twee jaar als verslaggever op het Binnenhof.
Hij bleef er in 2013 ‘hangen’ na zijn eindstage. Dat lukt niet veel studenten, en ook Pelgrim had er niet op gerekend. Hij had zich zelfs al ingeschreven voor een vervolgopleiding aan de universiteit: maatschappijgeschiedenis. “Dat plannetje ging dus niet door, maar ik wist meteen: een baan is veel belangrijker.”

Je moet bij alles denken: wat is de bedoeling hierachter?

Zijn stagebegeleiders hadden hem al eens verteld dat ze niet veel om diploma’s gaven. “Tijdens mijn eindgesprek zeiden ze: een master is niet nodig. Je hebt laten zien wat je kunt en daar zijn we tevreden over. Als je niet aangenomen zou worden, is dat niet om je opleiding.”
Maar aangenomen werd hij dus wél. Met dank aan een uitzonderlijk goed verlopen stage: hij kreeg een tien en diende mede als inspiratie voor een column over ‘de onmisbare stagiair’ van NRC-collega Japke-d. Bouma.

Solide basis

Pelgrim verving bij NRC aanvankelijk de onderwijsredacteur, die met zwangerschapsverlof ging. Toen zij terugkeerde, kon hij opnieuw blijven, ditmaal als regioverslaggever in Den Haag. De derde en voorlopig laatste stap: politieke verslaggeving op de dossiers Veiligheid & Justitie en Binnenlandse Zaken. “Ik schrijf over alle politieke discussies die veiligheid raken; terrorisme, de politie. Maar ook vreemdelingenzaken: zodra de asieldiscussie onderwerp van een politiek gesprek wordt, schrijf ik erover.”
Hij geniet van zijn werk in het Haagse. De hectiek en de grote belangen spreken hem aan, net als het tactisch inzicht dat parlementaire journalistiek vergt. “De mensen die je interviewt weten even goed hoe de media werken als jijzelf. Dus je moet bij alles denken: waarom wordt dit tegen mij gezegd, wat is de bedoeling hierachter?”

Vlieguren maken

Over zijn opleiding in Ede is Pelgrim overwegend positief. “Als ik nu kijk naar de stukken die ik in het eerste jaar schreef, ben ik flink vooruitgegaan. Dus ze hebben wel iets goed gedaan. De docenten hebben meer ervaring en kunnen je een niveau hoger brengen.”
Het belangrijkste wat hij er ‘leerde’, is enthousiasme voor de journalistiek. “Daardoor ging ik veel voor de studentenkrant en voor kleine blaadjes schrijven, en heb ik veel schrijfervaring opgedaan. Met een universitaire studie had ik een inhoudelijke bagage gehad van geschiedenis, filosofie of rechten, maar minder vlieguren gemaakt.”

Het is jammer dat docenten niet werken bij NOS, NRC of de Volkskrant

Maar was het inhoudelijke niveau op de CHE voldoende? Nu aarzelt hij even. “Ik vind het jammer dat er geen docenten zijn die werken bij NOS, NRC of de Volkskrant en daarnaast een paar uurtjes worden ingevlogen om les te geven. Op die manier zou het al veel inspirerender en levendiger worden.”
Tijdens zijn eerste eindstage, bij Het Parool, merkte Pelgrim direct het verschil tussen studie en praktijk. “Op de opleiding had je soms een week om een artikel te schrijven, en dan zat ik maar te schaven. Bij Het Parool ging ik op pad en moest dezelfde dag het artikel klaar zijn. Ik heb daar geleerd om snel en veel te schrijven.”
Journalistiek is een vak, zegt hij, en dat moet je leren. Maar hij zal niet stellen dat een hbo-opleiding journalistiek daartoe het enige juiste middel is. “Je moet sowieso vlieguren maken. Maar als je die ook kunt maken naast een andere studie, die je ontzettend interessant vindt, moet je vooral dat gaan doen. Als het je maar lukt om veel te schrijven.”

Dagdromen

Zolang hij kan, blijft Pelgrim bij NRC. Af en toe dagdroomt hij over andere functies. “Ik zou nog wel op de economieredactie willen werken, correspondent worden in het buitenland, of als binnenlandverslaggever het land ingaan. En ik zou het heel gaaf vinden om een keer écht onderzoeksjournalist te worden.”
En die master maatschappijgeschiedenis? Die staat inmiddels op de onderste plank van de koelkast. “Het lijkt me nog steeds hartstikke interessant, maar als het kan, blijf ik liever journalist.”
Lees ook de andere delen in deze serie:
Deel 1: ‘Als starter kun je van losse verhalen niet leven’

Deel 2: ‘We maken elkaar als journalisten een beetje gek’
Deel 3: ‘Journalistiek studeren is een goede voorbereiding op een marketingbaan’

Deel 4: ‘Mijn baan buiten de journalistiek voelt als een bevrijding’
Deel 6: ‘Ik heb een platform om diverse verhalen te vertellen’

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.