2014 in nieuwsgolven

Wanneer een bepaalde gebeurtenis door één medium gebracht wordt als nieuws, zullen andere media dit overnemen; van kranten tot actualiteitenprogramma’s, zo betogen critici van de jounalistiek.

Zo bleek het feit dat Duitse media aandacht besteedden aan de scheiding van Rafaël en Sylvie voor de NOS aanleiding om er ook over te berichten in het Achtuurjournaal. Ditzelfde gold voor de berichtgeving rondom Project X in Haren. Alle media spraken over het onderwerp, dus was het nieuws, dus moesten alle media erover berichten.

In een dergelijke situatie spreekt men veelal van mediahypes, al is het onderscheid tussen een mediahype en een grote gebeurtenis lastig te maken. Zo is het logisch dat ieder medium bericht over de MH17, maar wordt kritisch gekeken wanneer er en masse bericht wordt over de mogelijke verdwijning van Waylon. Bij het in kaart brengen van het nieuwsjaar 2014 spreken we daarom over nieuwsgolven en niet over mediahypes. In de wordcloud is weergegeven welke nieuwsgolven te zien waren in het nieuws van 2014.

Nieuwsgolven: nieuwsmedia kijken vooral naar elkaar

De eerste maanden van het jaar werden gedomineerd door nieuws over de aardbevingen in Groningen als gevolg van de gaswinning aldaar, waarbij minister Kamp onder vuur komt te liggen. Hij is niet de enige minister. Zo moet Plasterk naar de Tweede Kamer om uitleg te geven over zijn foutieve uitspraken rondom de afluisterpraktijken van de AIVD en moet Staatssecretaris Weekers zelfs het veld ruimen na de aanhoudende problemen bij de Belastingdienst.

Naast dit politieke nieuws is er veel aandacht voor de gebeurtenissen in de voormalige Sovjet republieken. De winterspelen in Sotsji waar de Nederlandse schaatsers en shorttrackers welgeteld 24 medailles wegsleepten, zorgen voor wekenlange aandacht. Naast deze prestaties klinken er in de media ook kritische geluiden door over de politiek van Poetin en de ontmoeting van Koning Willem-Alexander tijdens de spelen met Poetin. “Rutte: biertje van koning met Poetin was prima”, zo tekende de Volkskrant de reactie van Rutte op in haar artikel van 14 februari 2014. De gebeurtenissen culmineren in spanningen op de Krim die uiteindelijk op 6 maart 2014 leiden tot het instemmen van het Krimse parlement om zich aan te sluiten bij Rusland.

Patronen

In maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats waar Wilders met zijn uitspraken over ‘minder minder’ Marokkanen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen de hoofdrol in het nieuws opeist. De overige lijsttrekkers komen pas weer naar voren in het nieuws wanneer het gaat om de Europese verkiezingen in mei 2014.

In de zomer van 2014 wordt het nieuws gedomineerd door vlucht MH17 die op 17 juli neerstort boven Oost-Oekraïne, zoals later bleek als gevolg van een inslag door een Buk-raket. Ook in de herfst van 2014 blijft deze gebeurtenis en de nasleep ervan het nieuws bepalen. De laatste maanden van 2014 is er tevens een nieuwsgolf te zien rondom de uitbraak van de vogelgriep, de herdenking van de moord op Theo van Gogh en de affaire Onno Hoes. Ook de zwartepietendiscussie zorgt voor een nieuwsgolf in de berichtgeving in deze maanden.

Nieuwsgolven: Rusland domineerde 2014

Iedere nieuwsgolf is anders en kan ook bij een ander medium beginnen. Toch zijn er patronen zichtbaar waar het gaat om de invloed die media op elkaar hebben. Zo heeft ANP een centrale rol waar het de internetsites van de landelijke kranten betreft. Zij baseren hun berichtgeving voor een belangrijk deel op het nieuws van het ANP. De papieren kranten volgen de hype niet van minuut tot minuut maar publiceren dagelijks hun nieuws, waardoor zij meer ruimte hebben voor eigen nieuwsproductie. Alleen bij het AD, NRC en Metro zien we nog een duidelijke invloed van het

ANP terwijl de overige kranten vooral naar elkaar kijken. De televisieprogramma’s laten zich door verschillende media beïnvloeden: EenVandaag en Vandaag de Dag baseren hun nieuws voor een deel op ANP berichtgeving, Nieuwsuur laat zich inspireren door de NOS, De Wereld Draait Door door het Alge- meenDagblad, enPauw & Witteman (later Pauw) wordt beïnvloed door Trouw, De Telegraaf en de Volkskrant.

Reageer

Geef een reactie

*