De Rise & Fall van Wegener

Het van oorsprong Apeldoornse bedrijf Wegener was in de eerste 15 jaar van deze eeuw de grootste regionale dagbladuitgever van Nederland (en de grootste uitgever van huis-aan-huisbladen). De eerste 70 jaar concentreerde het bedrijf zich op de thuismarkt en de kern- producten dag- en huis-aan-huis- bladen.

Daarna begon de expansie, niet alleen in Nederland maar ook internationaal, en niet alleen in printmedia (dagbladen, huis-aan- huisbladen, tijdschriften, landkaarten) maar ook voegde het bedrijf marketinaactiviteiten, platenmaatschappijen, online-operaties en radio-stations aan haar portfolio toe. In 1903 begon Johan Frederik Wegener het nieuws- en advertentie- blad De Nieuwe Courant in Apeldoorn. Later werd dit de Apeldoornse Courant, nu onderdeel van de Stentor.

In 1975 begon een reeks van overnames die het hoogtepunt bereikte in 1999 met de inlijving van VNU. In 2007 werd Wegener zelf overgenomen, door de Britse investeerder Mecom. In 2014 wordt de overname door de Persgroep aangekondigd die in 2015 haar beslag krijgt.

Tijdlijn

1975: Overname Drents-Groningse Pers (Drentse en Asser Courant, Emmer Courant).
1979: De Winschoter Courant en kopblad De Noordooster gaan naar Wegener, tot dusver alleen uitgever van de Apeldoornse Courant.
1981: De uitgever van Holding Utrechts Nieuwsblad (Utrechts Nieuwsblad en Amersfoortse Courant) wordt overgenomen.
1988: Wegener neemt dagbladuitgever Koninklijke Tijl (Zwolse Courant en de kopbladen Nieuw Kamper Dagblad, Het Nieuwe Land, Het Dagblad en Lelystads Dagblad) over – het concern gaat enige jaren Wegener Tijl heten.
1992: Wegener neemt de Oostelijke Dagblad Combinatie (ODC) over, die was in 1990 ontstaan uit drie uit- gevers: Twentsche Courant / Overijssels Dagblad, Van der Loeff (Dagblad Tubantia, Arnhemse Courant, Edense Courant, Nijmeegs Dagblad, de Graafschap-bode) en Kluwer (Deventer Dagblad, Gelders Overijs- selse Courant, Sallands Dagblad, Zutphens Dagblad).
1994: Wegener breidt uit naar de randstad door het Haagse Sijthoff- concern (Haagsche Courant, Goudsche Courant) over te nemen.
1995: de Groningse en Drentse kranten worden verkocht aan Hazewinkel Pers.
1997: De Provinciale Zeeuwse Courant wordt overgenomen.
1999: De grote klapper volgt, de overname van VNU (Brabants Nieuwsblad, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander). De Limburger wordt doorverkocht aan De Telegraaf, eigenaar van Limburgs Dagblad.
2005: Haagsche Courant, Utrechts Nieuwsblad, Goudsche Courant en Amersfoortse Courant gaan naar hetAD.
2007: Het bedrijf wordt overgeno- men door de Britse investeerder Mecom, dat een jaar eerder ook al de Mediagroep Limburg (Dagblad De Limburger en Limburgs Dagblad) heeft overgenomen van
De Telegraaf. Bovendien verwerft Wegener de uitgeefrechten van gratis dagblad De Pers (opgeheven in 2012).
2015: Mecom verkoopt Wegener aan De Persgroep. De dagbladen gaan samenwerken met het AD.

Reageer

Geef een reactie

*