‘Dit laat zien dat er echt een revolutie gaande is’

De ontwikkelingen in het medialandschap voltrekken zich in een tempo dat nauwelijks is bij te benen. En dan zijn we nog maar een paar stappen verwijderd van robotjournalistiek, newsgaming, newsdrones en virtual reality. Eerst maar eens kijken hoe we er nú voorstaan.

Tom Rosenstiel stond aan de wieg van de jaarlijkse State of the News Media, een rapport met cijfers en analyses over hoe het medialandschap in de VS er voor staat. Dat was het voorbeeld voor het Stimuleringsfonds en heeft geleid tot deze (eerste) Nederlandse uitgave. In een interview zegt Rosenstiel dat het onderzoek de media in de VS pas echt heeft doen inzien dat er een revolutie gaande is. We hopen op een soortgelijk effect in ons land.

We hebben nog meer interviews in deze uitgave: zo spraken we Jaak Smeets, die bijnamen met zich mee torst als ‘het oliemannetje van de Persgroep’ of ‘de krantenfluisteraar’. Hij gaf leiding aan het proces waarbij Nederlandse kranten zich thuis gingen voelen bij de mores van een Vlaamse uitgever.

We hopen op een soortgelijk effect in ons land

We spraken Marten Blankesteijn, de bedenker en oprichter van Blendle, in hedendaagse termen een gamechanger in het medialandschap. Blendle lijkt zo ongeveer de wereld te gaan veroveren. Dat betekent dat Marten veel moet reizen en veel moet praten. Heel veel praten.

En om het beeld van het mediajaar 2014 nog wat verder in te vullen, hebben we een tweegesprek tussen de voorzitter van de Raad voor Cultuur Joop Daalmeijer en Jan Slagter (Omroep MAX) over het publieke bestel.

Daarmee is het beeld over 2014 niet compleet, verre van. Maar we hopen dat het een aardige indruk geeft en smaakt naar meer.

Reageer

Geef een reactie

*