Jasper van Dijk (SP)

Jasper-van-Dijk kopieJasper van Dijk maakt zich, laat hij snel blijken, grote zorgen over de nieuwsvoorziening, met name die in de regio.

‘’Ik beschouw die nieuwsvoorziening als een vast onderdeel van de democratie. En als dat onder de maat is, moet de overheid ingrijpen. Daar moet dan ook geld voor zijn. Hoe dat wordt besteed, daar ga ik als politicus niet over. Maar ik kan wel aangeven dat wat de SP betreft er een ruil gemaakt kan worden tussen communicatiewoordvoerders en journalisten’’.

‘’De publieke omroep is belangrijk voor onze nieuwsvoorziening, maar we mogen de rest niet vergeten. De overheid zou ook daar garant voor moeten staan. Dat zou geen discus- sie mogen zijn. Om die toegankelijkheid van nieuws te waarborgen ben ik voorstander van verlaging van het btw-tarief op digitale nieuwsproducten; ben ik ook voorstander van een ruimhartig beleid waar het gaat om samenwerkingsvormen in de regio’’.

Van Dijk toont zich voorstander van een gedoogbeleid in de regio, waar het gaat om vormen van publiek-private samenwerking. ‘’Natuurlijk moet je daar voorzichtig mee zijn, natuurlijk willen we niet dat er publiek geld weg lekt. Maar er kan meer gebeuren dan nu, maar je ziet dat er nog altijd veel frustratie is rond dit soort projecten, veroorzaakt door wet- en regelgeving’’.

Minder woordvoerders, en meer journalisten

‘’De kloof in de samenleving, die in jullie scenariostudie wordt benoemd, moeten we serieus nemen. Niet alleen door aandacht te hebben voor de nieuwsvoorziening, maar ook door serieus te kijken naar ons onderwijs. De behoefte aan relevante informatie moet daar al vorm krijgen. Dat begint bij maatschappijleer.’’

Reageer

Geef een reactie

*