Pino moet blijven (en de journalistiek ook)

Als het over ‘media’ gaat, gaat het in de Tweede Kamer meestal over televisie. Soms gaat het over radio, soms over het Metrolope Orkest, soms een beetje ruzie over internetsites van de publieke omroep, maar eigenlijk gaat het bijna altijd, vooral en bovenal, over NPO 1, 2 en 3.

Een merkwaardige wereld, dat Haagse Binnenhof. Er kan een rapport verschijnen dat aantoont dat de nieuwsvoorziening in de regio ernstig verschraalt en er komt mondjesmaat reactie van ‘de politiek’. Er kan een rapport verschijnen waarin scenario’s voor de toekomst van de media worden geschetst (en dat argumenten aandraagt waarom die wereld op korte termijn gaat ‘kantelen’) en de Hofvijver vertoont nauwelijks een rimpeling.

Maar lanceer het plan om Sesamstraat naar een themakanaal te verplaatsen (waardoor je als je wilt de hele dag Sesamstraat kan kijken) en het Binnenhof ploft bijkans. Laat ergens vallen dat wordt overwogen om te stoppen met Lingo en de minister-president belegt een persconferentie om de barbaren ertoe te bewegen zijn lievelingsprogramma op zijn lievelingszender op zijn lievelingstijdstip te behouden. Boer zoekt Vrouw houdt onze volksvertegenwoordigers meer bezig dan het feit dat inmiddels (op de Telegraaf na) ál onze landelijke kranten in Belgische handen zijn over gegaan.

Ieniemienie

Jawel, we begrijpen het wel: die volksvertegenwoordigers moeten zorgen dat ons belastinggeld bij de publieke omroep goed wordt besteed. Bovendien weten heel wat meer mensen wie Ieniemienie is dan wie de hoofdredacteur is van de regionale krant in Overijssel.

Journalisten publiceren vandaag over zaken die ze morgen pas begrijpen

En bovendien, politici zijn doorgaans niet zo dol op journalisten. De voormalige minister van justitie Piet Hein Donner zei in mei 2004 in een openbare rede: ‘Een toenemend deel van het werk van de overheid bestaat uit het rechtzetten van wat verslaggevers eerder uit hun verband hebben gerukt; in het uitleggen waar de klepel hangt bij krantenberichten die de klok hebben horen luiden; of zelfs in het weerspreken van berichten waarvan de schrijver werd gewaarschuwd dat zij op onwaarheid berusten, maar die te mooi waren om niet af te drukken’. ‘Bij iedere andere tak van bedrijvigheid waar de producten zo belangrijk zijn voor de samenleving en het gevaar van verlies van kwaliteit zo groot, zou de wetgever allang hebben ingegrepen’. De onlangs overleden oud-Bondskanselier Helmut Schmidt meende dat ‘de meeste journalisten vandaag publiceren over zaken die ze morgen pas begrijpen’.
Maar toch.

Zorgen

Misschien proberen we appels en peren met elkaar te vergelijken. Maar als de kamer spreekt over ‘media’ is dat het enige podium waarop kan worden gesproken over werknemers (waaronder journalisten) bij niet-publieke nieuwsorganisaties die bij bossen boventallig zijn en worden verklaard. Sluit een autofabriek met 800 werknemers en wekenlang hebben we het nergens anders over, gaat de minister op bezoek, gooit de premier zijn gewicht in de strijd om ‘werkgelegenheid’ voor het gebied te behouden’. Regionale kranten hebben de afgelopen tien jaar vele keren een dergelijk aantal werknemers ontslagen (of naar ‘ander werk begeleid’), maar het blijft een beetje stil.

Nog los daarvan, zou je er als parlementariër zorgen over kunnen hebben, dat journalistiek steeds dunner wordt uitgespreid, waar nu juist steeds meer taken van de landelijke naar lokale overheden worden geheveld. Maar ja, Tommie en Pino moeten misschien verhuizen en dat kunnen we niet zomaar over onze kant laten gaan. Gelukkig hebben we de afgelopen weken gemerkt dat er in de Tweede Kamer nog altijd mediawoordvoerders zijn die zich wel degelijk zorgen maken over de stand van de journalistiek. Maar er zijn er ook die wel de tijd nemen voor een stevig inhoudelijk commentaar op de situatie van Bert en Ernie, maar stil blijven als het gaat om het ontslaan van journalisten en het sluiten van regio-kantoren van redacties van regionale omroepen en regionale dagbladen. Dus: Pino moet blijven! maar journalistiek ook! Te wapen!

Reageer

Geef een reactie

*