Conferentie

The Media For Democracy Monitor 2021

Conferentie

The Media For Democracy Monitor 2021

How leading news media survive digital transformation

Webinar

Vrijheid, gelijkheid en zeggenschap zijn kernwaarden van democratie. In de ‘Media for Democracy Monitor’ (MDM) worden deze waarden vertaald naar communicatiefuncties: de informatiefunctie, de forumfunctie en de functie om op te treden als waakhond over het gebruik en misbruik van macht. Deze drie mediafuncties, omgezet in MDM-dimensies, worden gemeten aan de hand van 30 indicatoren.

In dit webinar wordt de methodologie van de Media for Democracy 2021 gepresenteerd en worden kort enkele van de belangrijke bevindingen toegelicht over hoe toonaangevende nieuwsmedia en journalistieke infrastructuur in 18 volwassen democratieën over de hele wereld presteren met betrekking tot deze kernwaarden. Daarnaast worden de bevindingen geïllustreerd zoals toegepast op de algemene prestaties van toonaangevende nieuwsmedia in één land: Nederland. Verder zullen drie zorgpunten worden besproken die zeer kenmerkend zijn voor de journalistieke praktijk vandaag: de precarisering van het journalistieke beroep, het omgaan met misinformatie en de toenemende (online) intimidatie. Deze thema’s en de publicatie van de bevindingen van de Media for Democracy Monitor 2021 worden gepresenteerd door vijf onderzoekers van het MDM team.

De Media for Democracy Monitor 2021 is een onderzoeksproject dat onder de paraplu van de Euromedia Research Group wordt uitgevoerd. Dit webinar wordt georganiseerd door The European Research Group, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Instituut voor Mediastudies (KU Leuven).

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht en kan via deze link.

Datum
15 april 2021
Tijd
15:00 – 16:45
Locatie
Online
Organisator
The Euromedia Research Group
Kosten
Deelname is gratis, aanmelden verplicht
Tickets

In samenwerking met