Digitale bijeenkomst

Vervolgsessie Regio Vecht Terug – Lokale Onderzoeksjournalistiek

Digitale bijeenkomst

Vervolgsessie Regio Vecht Terug – Lokale Onderzoeksjournalistiek

De verschraling van het lokale medialandschap in gebieden buiten de grote steden vormt een bedreiging voor het functioneren van de lokale democratie. Lokaal bestuur, uitvoerende (overheids)organisaties en bedrijfsleven moeten het gevoel krijgen dat ze nadrukkelijker dan voorheen door de journalistiek worden ‘gevolgd’.

Sinds 1 januari 2019 kent het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek de subsidieregeling Onderzoeksjournalistiek. De focus van de regeling ligt op lokale onderzoeksjournalistiek en onderzoekt wat er nodig is om op lokaal niveau ‘tegels te lichten’.

Een flink aantal projecten binnen de regeling zoekt naar oplossingen door samen te werken met één of meerdere mediapartners. In het ene geval zochten regionale dagbladtitels uit verschillende regio’s elkaar op, in het andere geval sloegen lokale omroepen de handen ineen. Ook landelijke platformen als Follow The Money pakten de handschoen op en zochten samenwerking met regionale en lokale samenwerkingspartners.

Wat zijn de belangrijkste lessen tot nu toe? Wat gaat goed en wat is voor verbetering vatbaar? Wat hebben media op landelijk, regionaal en lokaal niveau nodig om gezamenlijk gedegen onderzoeksjournalistiek te bedrijven? En hoe vallen verschillen te overbruggen in het publiek belang?

Projectleider Steffan Konings en onderzoekscoördinator Quint Kik van het Stimuleringsfonds vragen uiteenlopende projecten uit de regeling het hemd van het lijf. Deelnemers aan het panel: Niki van der Naald (projectleider De Onderzoeksclub van De Gelderlander, De Stentor en Tubantia), Mattijs Smit (onderzoeksjournalist Spot On Stories), Tom Bolsius (projectmanager Follow The Money), Joost Ramaer (projectleider samenwerking Dtv, Omroep Venlo, WOS en Studio040), Corine de Vries (Hoofdredacteur regionale dagbladen Mediahuis), Goos de Boer (Coördinator onderzoeksjournalistiek RTV Drenthe, RTV Oost, RTV Noord en Omrop Fryslân).

Datum
10 juni 2021
Tijd
15:00 – 16:30
Locatie
Online
Organisator
SVDJ
Kosten
Deelname is gratis, aanmelden verplicht
Aanmelden