Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Perspectives on Post Truth Journalism met Joris Luyendijk, Evgeny Morozov & Marc Tuters

15 mei 2017, 15:00 - 17:00


Op maandag 15 mei organiseren het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en iMMovator een event voor media professionals met als thema: ‘Perspectives on Post Truth Journalism’. Joris Luyendijk, Evgeny Morozov en Marc Tuters presenteren hun visie op dit thema.

Met Brexit en de Amerikaanse verkiezingen is een nieuw concept opgekomen: ‘post-truthism’. In de campagnes voor Brexit en Trump werden eigen waarheden gecreëerd om politieke tegenstanders te kleineren. Daarnaast zien we steeds meer ‘fakenews’ en ‘clickbait’ op platforms als Facebook. Hoe ga je als (toekomstig) mediamaker om met deze situatie? Geef je je gebruikers wat ze willen? En zie je het als jouw taak om lezers op te voeden?

Tijdens de bijeenkomst Perspectives on Post Truth Journalism geven Joris Luyendijk en Evgeny Mozorov hun visie op dit thema.

jl150Joris Luyendijk is een in Nederland geboren, maar in Londen wonende, schrijver en journalist. Na 5 jaar als correspondent in het Midden Oosten te hebben gezeten, werd hij door ‘The Guardian’ in Londen gepositioneerd om de cultuur van de stad te onderzoeken. Nadat hij de stiltecode in de bankierswereld doorbrak, schreef hij de bestseller: ‘Dit kan niet waar zijn’.

 

 


em150Evgeny Morozov
is journalist en schrijver afkomstig uit Wit-Rusland. Morozov is bekend door het ontmaskeren van mythes en media aannames, door het gebruiken van feiten, cijfers en degelijke onderzoeken. Enige tijd geleden startte hij een onderzoek over hoe het internet democratisering kon belemmeren. Dit resulteerde in The Net Delusion: The Dark Side of Internet Freedom, waarin hij de revolutionaire kracht van het internet en sociale media bekritiseert. Morozov is expert in toepassingen van technologie in sociale en politieke omgevingen.

marc_tutersMarc Tuters is Assistent Professor aan de Universiteit van Amsterdam  aan de Faculteit der Geesteswetenschappen, capaciteitsgroep Media & Cultuur. Daar geeft hij o.a. college in New Media Theorie en Code & Cutlure. Hij studeerde aan University of Southern California, Interactive Media Divison of the Cinema Television Department. Tijdens de sessie geeft hij zijn visie op de berichtgeving rond de verkiezingen in de USA: ‘Did the U.S. just elect a meme? DIY Propaganda, Post-Truth & the 2016 U.S. Election’.


Programma

14.30 Inloop
15.00 Opening René van Zanten (Directeur SVDJ)
15.05 Evgeny Morozov
15.35 Marc Tuters
16.00 Joris Luyendijk
16.30 Wrap Up/ Discussie
17.00 Borrel

Foto Marc Tuters door Anne Helmond (CC)

Gegevens

Datum:
15 mei 2017,
Tijd:
15:00 - 17:00

Locatie

Raadhuis van Hilversum
Dudokpark 1
Hilversum,

Deel dit artikel: