Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Presentatie: Nieuwsecosysteem Amsterdam in kaart

09 mei 2017, 15:30 - 17:00

Door Bert Kaufmann (CC)
Door Bert Kaufmann (CC)


Spelen kranten en omroepen in Amsterdam nog een rol van betekenis bij het brengen van nieuws over de stad, of zijn facebookgroepen van betrokken burgers, treitervlogs en tweets van de wijkagent belangrijker dan we denken? En hoe wordt breaking news opgepikt door de media en voorzien van duiding? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed onderzoek naar het nieuwsecosysteem van de stad Amsterdam en presenteert de resultaten dinsdag 9 mei in VondelCS.

Het nieuws van de stad in kaart

In samenwerking met studenten van de Universiteit van Amsterdam en Utrecht Data School heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek al het lokale nieuws over Amsterdam gedurende een week nauwgezet in kaart gebracht. Van de grootste nieuwsgebeurtenissen in die week is een reconstructie gemaakt om te laten zien wie er bovenop zaten, welke platformen (krant, radio, tv, website) hierbij leidend of volgend waren en wie het nieuws voorzag van nieuwe invalshoeken, bronnen en verdere verdieping. Ook de rol van social media – van bestaande partijen, maar ook van buiten de media – is in het onderzoek meegenomen.

Het onderzoek in Amsterdam is de tweede uit een reeks van vier. Eind vorig jaar werden de resultaten van Utrecht gepresenteerd en later in 2017 worden de resultaten van Den Haag en Rotterdam verwacht. Onderzoek van het Fonds uit 2012 laat zien dat nieuwe journalistieke platformen als DUIC en Vers Beton eerder van de grond lijken te komen in grotere steden die nog over een redelijke infrastructuur voor lokaal nieuws beschikken. De vraag is dan ook of er in de G4 slimme oplossingen te vinden zijn waar de nieuwsvoorziening elders in het land van kan profiteren.

Programma presentatie onderzoeksresultaten

– Presentatie Barbara van Beukering
– Welkomstwoord en introductie door directeur René van Zanten
– Historisch overzicht van het Amsterdamse medialandschap door Frenk der Nederlanden
– Presentatie resultaten Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
– Presentatie studenten Utrecht Data School
– Debat met aanwezigen en panel: Michiel Couzy (Parool); Geert van der Veen (AT5); Kemal Rijken (Salto); Bas Blokker (NRC)

Praktische informatie:

Datum: 9 mei 2017
Inloop: 15:00 uur
Aanvang: 15:30 uur
Afsluitende borrel: 17:00 uur
Einde: 18:00

Locatie:  VondelCS. Vondelpark 3, Amsterdam

Gegevens

Datum:
09 mei 2017,
Tijd:
15:30 - 17:00

Locatie

VondelCS
Vondelpark 3
Amsterdam,

Deel dit artikel: