Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Presentatie: Nieuwsecosysteem Den Haag in kaart

04 juli 2017, 16:00 - 18:00

9496384824_fd3cb88dbc_k

Spelen kranten en omroepen in Den Haag nog een rol van betekenis, of zijn  betrokken burgers op socia media belangrijker dan we denken? Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek deed onderzoek naar het nieuwsecosysteem van de stad Den Haag en presenteert de resultaten dinsdag 4 juli in het gemeentehuis van Den Haag. De resultaten worden in ontvangst genomen door wethouder Rabin Baldewsingh.

Het nieuws van de stad in kaart

In samenwerking met studenten van de Universiteit Leiden en Utrecht Data School heeft het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek al het lokale nieuws over Den Haag gedurende een week nauwgezet in kaart gebracht. Van de grootste nieuwsgebeurtenissen in die week is een reconstructie gemaakt om te laten zien wie er bovenop zaten, welke platformen (krant, radio, tv, website) hierbij leidend of volgend waren en wie het nieuws voorzag van nieuwe invalshoeken, bronnen en verdere verdieping. Ook de rol van social media – van bestaande partijen, maar ook van buiten de media – is in het onderzoek meegenomen.

Het onderzoek in Den Haag is de derde uit een reeks van vier. Eerder werden de resultaten van Utrecht en Amsterdam gepresenteerd en eind 2017 worden de resultaten van Rotterdam verwacht. Onderzoek van het Fonds uit 2012 laat zien dat nieuwe journalistieke platformen als DUIC en Vers Beton eerder van de grond lijken te komen in grotere steden die nog over een redelijke infrastructuur voor lokaal nieuws beschikken. De vraag is dan ook of er in de G4 slimme oplossingen te vinden zijn waar de nieuwsvoorziening elders in het land van kan profiteren.

Programma presentatie onderzoeksresultaten

– Presentatie: Joost Karhof
– Welkomstwoord en introductie door directeur René van Zanten
– Historisch overzicht van het Haagse medialandschap door Herman Rosenberg
– Presentatie resultaten Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
– Presentatie studenten Utrecht Data School
– Wethouder Rabin Baldewsingh neemt resultaten in ontvangst en geeft reactie
– Debat met aanwezigen en panel

Praktische informatie:

Datum: 4 juli 2017
Inloop: 15:30 uur
Aanvang programma: 16:00 uur
Locatie: Centrale Bibliotheek Den Haag

 

Foto door Christopher A. Dominic (CC)

Gegevens

Datum:
04 juli 2017,
Tijd:
16:00 - 18:00

Locatie

Centrale Bibliotheek Den Haag
Spui 68
Den Haag,