Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Thema-avond: Samenwerken met je publiek in de onderzoeksjournalistiek

28 maart 2019, 20:00 - 22:00

| Gratis

Benieuwd hoe je als onderzoeksjournalist je publiek bij je verhaal kan betrekken? Donderdag 28 maart laten The Bureau Local (UK), Correct!v (DE) en De Monitor aan de hand van reconstructies zien welke belangrijke rol het publiek speelt binnen hun journalistieke onderzoek en wat ze de afgelopen jaren hebben geleerd. Merel Borger (Adessium Foundation) laat haar licht schijnen op de ontwikkeling van publieksparticipatie door de jaren heen. Toegang is gratis.

Traditioneel zag onderzoeksjournalistiek er vaak zo uit: een team van journalisten werkt wekenlang in het geheim aan een publicatie die de macht op haar grondvesten moet doen schudden.  Vandaag de dag laten steeds meer onderzoeksredacties hun werkproces in een vroeg stadium aan de buitenwereld zien. Ze betrekken er niet alleen collega’s en experts uit andere disciplines bij, maar zoeken ook de samenwerking met het publiek.

Op 28 maart organiseert het Stimuleringsfonds een avond die in het teken staat van het openstellen van het onderzoeksjournalistieke proces. Waar komt deze ontwikkeling vandaan? Welke manieren zijn er voor journalisten om het publiek te betrekken bij onderzoek? Wat betekent dit voor het werk van de journalist? Wat kost het en wat levert het op? Aan de hand van drie concrete verhalen leren we van onderzoeksjournalisten uit Engeland, Duitsland en Nederland over de waarde van openheid, publieksparticipatie en samenwerking.

28 maart 2019,  20:00 uur
VondelCS, Amsterdam

Merel Borger (Adessium Foundation)

Als programmamanager bij Adessium Foundation ondersteunt Merel Borger innovatieve journalistieke organisaties door heel Europa. Borger promoveerde aan de Vrij Universiteit op het thema ‘participatieve journalistiek in het digitale tijdperk’. Ze laat haar licht schijnen op de ontwikkeling van publieksparticipatie door de jaren heen, focust op het perspectief van de gebruiker en werpt een scherpe blik op de journalistieke cultuurverandering die hiermee gepaard gaat.

Maeve McClenaghan (The Bureau Local)

Onderzoeksjournalist Maeve McClenaghan is nauw betrokken bij The Bureau Local, een initiatief van het Britse Bureau of Investigative Journalism. The Bureau Local heeft als missie om (lokale) onderzoeksjournalistiek in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen, innoveren en aan te jagen. Dat doet de stichting onder meer door het onderzoeksjournalistieke proces transparant te maken en de krachten van journalisten, designers, developers, experts en betrokken burgers te bundelen. McClenaghan, die eerder schreef voor The Guardian, BBC en Buzzfeed, is  een van de drijvende krachten achter een langlopend onderzoek naar sterfte onder daklozen in het Verenigd Koninkrijk. Ze vertelt ons over de totstandkoming van dit onderzoek en de waarde die openheid en samenwerking heeft voor dit soort onderzoeksjournalistiek werk.

David Schraven (Correct!v)

David Schraven is uitgever van het Duitse onderzoeksplatform Correct!v, recent onder meer aanjager van de CumEx-Files, een grootschalig onderzoek naar belastingfraude. Hij vindt het belangrijk dat de grenzen van de (onderzoeks)journalistiek verlegd worden, op allerlei manieren: bijvoorbeeld door strips met journalistiek te vermengen, of door samen met burgers een onderzoek te starten. Een voorbeeld van dat laatste is het onderzoek van Correct!v naar de huizenmarkt van Hamburg, waar meer dan 1000 burgers aan meewerkten. Aan de hand van dit verhaal deelt Schraven zijn blik op de waarde van publieksparticipatie en de lessen die we daaruit kunnen trekken.

René Sommer (De Monitor, KRO-NCRV)

René Sommer is eindredacteur van tv-programma De Monitor (KRO-NCRV). Hij werkte eerder voor RTL Nieuws, Barend & Van Dorp, Rondom10 en Jinek. Zijn doel bij De Monitor is om weeffouten in de wet bloot te leggen, en op zoek te gaan naar oplossingen. Het programma maakt veel gebruik van tips en ervaringen van kijkers. De redactie doet onderzoek naar maatschappelijke thema’s als zorg (wie betaalt de zorg voor kinderen met een rugzakje?), politiegeweld (hoe goed kun je dat eigenlijk controleren?) en verzakte huizen (wie is er verantwoordelijk voor die schade?). Sommer vertelt over de totstandkoming van een van de eerste onderzoeken van De Monitor, ‘Politie, waar is mijn aangifte?’ en welke rol het publiek daarin heeft gespeeld. Ook deelt hij hoe de redactie haar werkwijze de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

De voertaal van deze bijeenkomst is Engels.

Gegevens

Datum:
28 maart 2019,
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
Gratis

Locatie

VondelCS
Vondelpark 3
Amsterdam,