Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Onderzoekspresentatie Nieuws in de grote stad

25 april 2019, 17:00 - 18:00

| Gratis

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft de afgelopen twee jaar een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de nieuwsecosystemen van de vier grootste steden van Nederland. Donderdag 25 april worden de resultaten van dit onderzoek gepresenteerd in Nieuwspoort Den Haag en aangeboden aan Jan van Zanen, voorzitter VNG en burgemeester van Utrecht.

Het onderzoek is uitgevoerd in de vier grootste steden van Nederland – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht – en gaat in op de werking van het nieuwsecosysteem van de grote stad. Daarbij is gekeken naar het aanbod van nieuws van verschillende mediapartijen, hyperlocals en niet-journalistieke partijen. De focus ligt op de wisselwerking tussen deze spelers, hoe actief ze zijn en wat ze publiceren, via welke kanalen ze hun verhalen verspreiden en wat dat betekent voor de nieuwsvoorziening in de grote stad.

Naast het aanbod van nieuws speelt de nieuwsconsument ook een grote rol binnen dit onderzoek. Daarbij gaat het om de waardering van lokaal nieuws, hoe mensen aan hun nieuws komen en wat dat betekent voor de mate waarin ze geïnformeerd zijn over ontwikkelingen in hun eigen gemeente.

De combinatie van nieuwsaanbod en hoe nieuws wordt gebruikt geeft een totaalbeeld van de werking van het nieuwsecosysteem van de grote stad. Bij de presentatie op 25 april gaan we in op deze werking, mogelijke gevaren en doen we aanbevelingen.

Eerder werden de voorlopige resultaten van het aanbodsonderzoek al gepresenteerd in de vier onderzochte steden. Bekijk de voorlopige resultaten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Praktische informatie:

Locatie: Nieuwspoort Den Haag
Datum: 25 april 2019
Inloop: 16:30 uur
Aanvang presentatie: 17:00 uur
Borrel: 18:00 uur

Foto door Rik van der Kroon

Gegevens

Datum:
25 april 2019,
Tijd:
17:00 - 18:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Nieuwspoort
Lange Poten 10
Den Haag, 25111 CL Nederland