Laden Evenementen

« All Evenementen

  • Dit event is voorbij.

VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek

21 april 2018, 09:00 - 17:00

In een wereld van spin, nepnieuws en snelle meningen ligt het gevaar op de loer dat we te snel dingen voor waar aannemen. Kom op zaterdag 21 april naar de alweer achtste VVOJ Trainingsdag Lokale en Regionale Onderzoeksjournalistiek. Tijdens #LROJ18 leer je nieuwe skills om door te kunnen gaan waar anderen ophouden.

De opening van de trainingsdag wordt verzorgd door schrijver en journalist Joris van Casteren. Hij maakte naam  met bijzondere reconstructies zoals Het been in de IJssel. Grondig onderzoek en een boeiend verhaal vertellen gaan heel goed samen, Joris laat je zien je hoe je dat aanpakt.

 

De organiserende werkgroep is ook blij en trots dat zij Eric Smit van Follow the Money mag verwelkomen bij de trainers. Met zijn collega Kim van Keken werd hij onlangs uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2017, na hun serie onthullingen over de handel en wandel van de, inmiddels afgetreden, VVD-voorzitter Henry Keizer. Smit is medeoprichter van wat de Journalist van het Jaar-jury noemt: “Een nieuw mediabedrijf dat journalistieke inhoud en talentontwikkeling vooropstelt. Daarbij wordt slim en vasthoudend gebruik gemaakt van een zoektocht naar innovatieve verdienmodellen en storytelling.”

Ook de andere trainers die deze dag acte de présence geven, hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Je ontmoet onder anderen:

  • Alexander Pleijter, als universitair docent online journalistiek aan de Universiteit Leiden nauw betrokken bij het project Nieuwscheckers. Hij gaat in op factchecking en nepnieuws.
  • Ingrid de Groot van het AD. Zij won vorig jaar samen met haar collega Peter Groenendijk de Tegel Onderzoeksjournalistiek met hun onderzoek naar giflozingen door de chemische fabriek DuPont. De Groot vertelt je hoe zij dit onderzoek heeft aangepakt.
  • WOB-specialist Roger Vleugels. De Wet openbaarheid bestuur blijft een belangrijk middel voor journalisten. Vleugels vertelt je haarfijn hoe je dat wobben aanpakt en hoe je de vele blokkades die de overheid opwerpt, kunt omzeilen.
  • Marco Knippen werkt bij het Noordhollands Dagblad. Hij doet onderzoek in de sportwereld. Met concrete en boeiende voorbeelden uit zijn eigen werk maakt hij je wegwijs in deze nog jonge tak van onderzoeksjournalistiek.
  • Tom Kunzler, specialist in open databronnen, legt uit hoe je gebruik kunt maken van zulke data voor je onderzoek.

Het hele programma is binnenkort te vinden op deze plek.

Behalve deze nuttige & diepgaande trainingen biedt #LROJ18 je volop gelegenheid kennis te maken met nieuwe collega’s en zo je netwerk uit te breiden. Een prima lunch is inbegrepen en natuurlijk ook een afsluitende borrrel. #LROJ18 is al met al een must voor de journalist die meer wil bereiken en lokale en regionale journalistiek serieus neemt. Geef je snel op, want het aantal plaatsen is beperkt.

WANNEER zaterdag 21 april 2018, van 09:00 tot 17:00 uur
WAAR Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, Uithof Utrecht.
PRIJS €30 voor VVOJ-leden, €35 voor niet-leden. Inclusief koffie/thee, lunch en afsluitende borrel

#LROJ18 is toegankelijk voor journalisten die (freelance) werken voor lokale en regionale media, al dan niet betaald. Inschrijving geschiedt op individuele basis. Bij grote toeloop kan de afvaardiging per redactie worden beperkt tot twee redacteuren. De VVOJ neemt daarover dan contact op met de redactie.

Kijk voor meer info en aamelden op www.vvoj.nl/lroj18

Gegevens

Datum:
21 april 2018,
Tijd:
09:00 - 17:00

Locatie

Hogeschool Utrecht
Padualaan 101
Utrecht,