Fatima Warsame: 'Ik mis een Blendle met video's en radiofragmenten'

Nieuws |

‘Ik denk dat in 2018 de nadruk zal liggen op diepgang in de journalistiek. Mensen worden overspoeld door de waan van de dag. Ik merk in mijn eigen omgeving dat er behoefte is aan achtergrondinformatie. Niet alleen ‘er is iets gebeurd’, maar ook ‘waarom’ en ‘hoe’. Maar jonge mensen missen denk ik een plek waar journalistiek wordt aangeboden op hun manier. Het verschil tussen bijvoorbeeld De Correspondent en Vice is groot. Ik merk dat ik de middenweg mis: journalistiek die achtergronden vertaalt naar behapbare informatie. Alleen het Amerikaanse Vox doet dat in mijn ogen heel goed.

Lui door Facebook

‘Ook mis ik een plek waar verschillende media gebundeld zijn. Nu ga ik daarvoor vaak naar Facebook, waar ik alle media die ik interessant vind op mijn timeline zie langskomen. Ik ben lui geworden door Facebook. Naar een website surfen kost al te veel moeite. En ik wil bijvoorbeeld ook de pushberichten van de NOS-app, zodat ik snel weet wat er gebeurt. Ik mis een app die mij een combinatie kan geven van snel nieuws en goede achtergrondartikelen. Een soort Blendle, maar dan ook met video’s en interessante radiofragmenten.

Op redacties ben ik vaak de enige met een niet-westerse migratie-achtergrond

‘De journalistiek raakt gefragmenteerder. Ik maak me er weleens zorgen over dat mensen lak hebben aan wat goede journalistiek is. Het lijkt alsof de regels vervagen. In de kern blijft het fundament bestaan: niet frauderen en het belang van feiten en cijfers. Maar regels over dat je objectief moet zijn of een expert voordat je ergens over kunt schrijven, lijken er niet echt meer toe te doen. En dan rijst de vraag: waar toetsen we de journalistiek nog aan? Nieuwe vormen van journalistiek stellen mensen in staat zich te beperken tot hun eigen medium, waar ze alleen maar horen wat ze willen horen.

Positieve discriminatie

‘In de journalistiek is een gebrek aan diversiteit. Op redacties ben ik vaak de enige met een niet-westerse migratie-achtergrond. Dat feit moest ik in het begin echt even op me laten inwerken. Maar ik weet nog niet zo goed wat ik vind van positieve discriminatie. Enerzijds vind ik het wel vet wat De Correspondent doet: van de daken roepen dat ze voor meer diversiteit gaan. Zo creëer je kansen voor mensen bij wie het anders langer zou duren voordat ze op een redactie terechtkomen. Anderzijds denk ik, had je niet gewoon op een andere manier kunnen zoeken naar mensen, zonder het zo hard te roepen? Moet je dan niet na een uitzending van De Nieuwe Maan bij de uitgang van Vondel CS gaan staan? Kijk naar FunX, die hebben een superdiverse redactie. Ze zoeken in andere netwerken en op andere plekken naar talentvolle mensen met journalistieke ambities. Die mensen zijn er. Wij zijn er.’
Illustratie door Merlijn van Bijsterveld
 

Meer voorspellers
laatste tien

30 journalisten, ondernemers, developers en andere mediakenners keken in hun glazen bol. Ze vertellen in de laatste weken van het jaar niet alleen welke ontwikkelingen ze verwachten in het journalistieke jaar 2018, maar ook waar ze op hopen. Dit zijn de voorspellers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.