#GR18 in het nieuws

Een onderzoek naar de invloed van nieuwsgebruik op stemgedrag rondom de gemeenteraadsverkiezingen 2018

Foto: ANP Lex van Lieshout

Over dit onderzoek

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek voert een grootschalig onderzoek uit rond de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Negen gemeenten worden onderzocht, van Amsterdam tot Smallingerland, waarbij we kijken naar nieuwsgebruik, nieuwsaanbod en stemgedrag. Het onderzoek geeft inzicht in de rol die lokale media spelen bij de verkiezingen, hoe lokaal nieuws wordt geconsumeerd en in hoeverre media(gebruik) van invloed is op stemgedrag. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met LJS Nieuwsmonitor, Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Windesheim. Alle onderzoeksresultaten worden de komende weken op dit platform gepubliceerd. Lees meer

Conclusies

#GR18: Nieuwsmedia hielpen kiezer onvoldoende bij hun stemkeuze

 Nieuws april 24, 2018

Burgers die zich bij de gemeenteraadsverkiezingen lieten informeren door regionale en lokale media, stemden opvallend vaak op een lokale partij. Toch heeft lokaal nieuws minder invloed op de stemkeuze dan je zou verwachten, blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Lees verder

Nieuws #GR18: vooral campagnes en schandalen

 Nieuws april 4, 2018

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is er door media maar weinig bericht over de onderwerpen die kiezers echt belangrijk vinden binnen de gemeentepolitiek, blijkt uit onderzoek van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Terwijl burgers de meeste prioriteit gaven aan de thema’s zorg en veiligheid, werd het politieke nieuws in met name de landelijke media gedomineerd door berichten over campagnes zelf en schandalen.

Lees verder

Eerste resultaten: Lokale media belangrijker dan ooit

 Nieuws maart 23, 2018

Ondanks de vele sombere geluiden over de lokale en regionale journalistiek spelen lokale media een belangrijke rol in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grootschalig onderzoek dat het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek uitvoert rondom de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder

Hoe functioneert de lokale journalistiek

Lokale media verkeren in zwaar weer, maar er is ook hoop. De onderzoekers van het Stimuleringsfonds onderzochten rondom de gemeenteraadsverkiezingen 2018 hoe lokale journalistiek en democratie zich tot elkaar verhouden. In aanloop daarnaar bezochten de redacteuren van SVDJ.nl drie van de onderzochte gemeentes. Sean van der Steen maakte de foto’s.

Roermond De Limburger
Nijmegen
bunschoten-spakenburg

Hoe functioneert de lokale journalistiek? Deel 1: in Roermond is er nog één controleur van de macht

 Nieuws april 9, 2018

In het eerste deel: Roermond. ‘Vroeger nam onze redactie dit hele gebouw in beslag.’

Lees verder

Hoe functioneert de lokale journalistiek? Deel 2: In Nijmegen gaan de omroepen samenwerken

 Nieuws april 16, 2018

In het tweede deel: Nijmegen. ‘De macht controleren doe je in de wandelgangen. Daar hoor je dat een wethouder ook een bedrijf heeft, of het valt je op dat hij ineens in een wel heel grote auto rijdt.’

Lees verder

Hoe functioneert de lokale journalistiek? Deel 3: In Bunschoten-Spakenburg leeft de politiek nog

 Nieuws april 23, 2018

In het derde deel: Bunschoten-Spakenburg. ‘We worden vaak te kritisch gevonden.’

Lees verder

Onderzoek uitgevoerd door: