Jeff Jarvis: Europa moet voortrekkersrol VS in innovatie overnemen

Nieuws | Nieuws

“Op dit moment moeten Europa en specifiek Duitsland de leiding op zich nemen, want wij gaan het erg druk krijgen de komende vier jaar.” Als hij de laatste jaren naar Europa kwam, begon hij zijn verhaal meestal met een grapje ter verontschuldiging voor Donald Trump. “Dat is niet grappig meer. We zitten met hem opgescheept.” Professor Jeff Jarvis hield een vurig pleidooi voor het publiek van Hub Conference ’16. Eerder op de dag ging het over onderwerpen als blockchain, robotica en kunstmatige intelligentie.

Missie

Jarvis had geen makkelijke missie: hij wilde het publiek van ondernemers, denkers en investeerders bewust maken van hun verantwoordelijkheid in de nieuwe wereld. De hoogleraar van City University of New York en directeur van het Tow-Knight Center for Entrepreneurial Journalism is van mening dat Amerika de leidende rol niet op zich zal blijven nemen. Hij ziet een grote kans om leiderschap te tonen. Niet alleen politiek, maar ook op het gebied van economie, innovatie en investeringen. 

Jullie zijn de verdedigingsmuur tegenover de waanzin van Brexit, Trump en Le Pen

Veel gebieden in Amerika, van educatie tot journalistiek, komen volgens Jarvis stil te staan. Beslist gaf hij daarom de sleutelrol op het gebied van innovatie aan Europa bij de conferentie over technologische ontwikkeling van de toekomst. Een toekomst van robotica, kunstmatige intelligentie, cyber security en flexibele werktijden.”Jullie zijn de verdedigingsmuur tegenover de waanzin van Brexit, wat er komen gaat van Trump en Le Pen net over de grens. Wie weet wat de toekomst brengt.”

Volgens Jarvis kan Europees leiderschap tot uiting komen in investeringen in innovatie van onder andere educatie, privacy en journalistiek. Hij is bijvoorbeeld van mening dat de journalistiek muurvast zit tussen nepnieuws en clickbait: “Katten, Kardashians en Trump.”

Leiding door innovatie

Duitsland zou volgens Jarvis bij uitstek geschikt zijn om de leidinggevende rol in de wereld van Amerika over te nemen: het land heeft een grote diversiteit, kent respect voor intellect en heeft een vooruitstrevende kant. Maar hij wees ook op het behoudende karakter van Duitsland, dat grote innovatie in de weg zou kunnen staan. Jarvis heeft veel start-ups gesproken, waarvan velen naar het buitenland moesten voor grote investeringen. De eerste financiering lukt vaak wel in Berlijn, zei hij, maar de derde of vierde ronde van investeringen is lastiger te realiseren.

Het spel is nog lang niet voorbij. We zijn nog ver verwijderd van de app die de grote doorbraak van het internet zal zijn

Toch houdt Jarvis hoop. Hij verwijst naar revolutionaire uitvindingen die gedaan zijn in Duitsland.  De drukpers van Gutenberg  bijvoorbeeld: al ontstaan rond 1450, maar het duurde tot 1605 voordat de eerste krant het licht zag. In die tijdlijn staan we nog maar aan het begin van de mogelijkheden van het Internet. “Het spel is nog lang niet voorbij. We zijn nog ver verwijderd van de app die de grote doorbraak van het internet zal zijn. In hemelsnaam, jullie vonden de drukpers uit!”

Je kunt de hele hartenkreet van Jarvis hier terugkijken.

Foto: Jeff Jarvis, via Bitkom 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.