Met de Britse krant i (een spin-off van The Independent) gaat het wél goed

i krant

De harde wetten in krantenland lijken niet op te gaan voor dagblad i: de omzet stijgt en het aantal redacteuren groeit.

Uitgever Johnston Press maakte de positieve cijfers woensdag bekend. Er werden dit jaar 14 procent meer advertenties gekocht dan vorig jaar, en ondanks een prijsverhoging is de verkoop stabiel gebleven rond de 200.000 exemplaren. Mede daardoor wordt er inmiddels een miljoen pond per maand winst gemaakt op de krant.

Kostenefficiënt

i werd in 2010 gelanceerd als een soort spin-off van The Independent. Johnston Press kocht het dagblad in 2016, kort nadat de uitgever van The Independent stopte met het uitgeven van de laatstgenoemde titel. De nieuwe eigenaar investeert sindsdien in de redactie van i: waar het aantal redacteuren op het moment van de overname vijftig was, moeten dit er begin volgend jaar 66 zijn.

Het is lastig te zeggen wat de i tot een positieve uitzondering maakt. Volgens de uitgever zit het succes hem in de combinatie van kwaliteitsjournalistiek en bondigheid. Daarnaast is er een speerpunt van gemaakt om de bedrijfsvoering zo kostenefficiënt mogelijk te maken. De prijs van de krant (40 pence) maakt i een interessant alternatief voor veel duurdere kranten als The Guardian (2 pond).

Foto: Flickr / osde8info

Over Menno van den Bos

Menno van den Bos is freelance journalist en schrijft over media en maatschappij. Hij werkt voor Vrij Nederland, NRC, VICE en SVDJ.nl.

Reageer

Geef een reactie

*