Strijd tegen nepnieuws: EU vraagt hulp, rapport rept van wereldwijd probleem

Nieuws |

Die adviezen moeten leiden tot een EU-brede strategie tegen nepnieuws en desinformatie op internet, schrijft de EC in een persbericht.
“In dit tijdperk is de stroom van informatie en desinformatie overweldigend geworden. We moeten onze burgers de tools geven om nepnieuws te herkennen en de informatie die ze ontvangen goed te beoordelen”, zegt EC-vicevoorzitter Frans Timmermans.
Er was gisteren en vandaag meer te doen over nepnieuws en desinformatie.

Brief van Ollongren

Zo schreef minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren er vandaag een brief over aan de Tweede Kamer. Ze zegt daarin dat er een ‘voorstelbare dreiging is’ dat andere staten (met name Rusland) zich van afstand mengen in politieke aangelegenheden in Nederland, door middel van het bewust verspreiden van onbetrouwbare informatie.

Wereldwijd probleem

Dat online desinformatie een wereldwijd probleem is, blijkt uit een nieuw rapport van Freedom House. In achttien landen zou de consequente verspreiding ervan een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens recente verkiezingen. Soms maakt zelfs de overheid zelf zich er schuldig aan. In onder meer Turkije en de Filipijnen zou de overheid discussies op sociale media hebben gemanipuleerd. Nederland is in het onderzoek niet meegenomen.

Facebook-frustraties

Tot slot: de Amerikaanse factcheckers die met Facebook samenwerken uiten hun frustraties anoniem in The Guardian. Facebook zou nauwelijks communiceren met haar partners, waaronder AP, PolitiFact en ABC News. Bovendien hebben ze nauwelijks inzicht in de resultaten van hun inspanningen in de strijd tegen nepnieuws. Eén anonieme bron stelt dat de factcheckers gebruikt worden om te doen waar Facebook zelf geen zin in heeft.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.