Washington Post breidt geautomatiseerde berichtgeving uit

wapo

Informatie over high school-sportwedstrijden zal automatisch worden omgezet in berichten op de website van The Washington Post.

The Washington Post gaat automatische berichtgeving gebruiken voor verslaggeving van high school-sportwedstrijden in het district Washington D.C. Uitslagen, scores en andere data van de wedstrijden zullen automatisch worden omgezet in standaard wedstrijdverslagen.

The Washington Post heeft nu ruim een jaar de beschikking over automatiseringssoftware: een tool genaamd Heliograf. Deze software ontwikkelde het mediabedrijf zelf. Vorig jaar zomer werden tijdens de Olympische Spelen al door een computer gegenereerde berichten gepubliceerd. Ook werd de software gebruikt op de verkiezingsdag. Het is voor het eerst dat Heliograf op langere termijn wordt ingezet.

Door gebruik te maken van geautomatiseerde berichtgeving kan de redactie vollediger zijn in de verslaggeving, een breder publiek bereiken, en hebben verslaggevers zelf meer tijd voor verdieping. In een verklaring zegt Jeremy Gilbert, chef strategische innovatie bij de The Washington Post:

“In the past, it would not have been possible for The Post to staff more than a handful of the most significant games each week. Now, we’ll be able to cover any game that we have data for, giving the teams and fans near-instant coverage to read and share.”

The Washington Post is niet de eerste organisatie die experimenteert met automatische berichtgeving. Persagentschap Associated Press gebruikt deze technologie ook. Het Nederlandse persbureau ANP is bezig met ontwikkeling van software voor de Nederlandse nieuwsmarkt.

Lees ook: Robotjournalistiek bij ANP maakt verslaggever nog niet overbodig

Deel dit artikel:

Over Jolanda van de Beld

Jolanda van de Beld studeerde Nederlands, Politicologie en Journalistiek & Media aan de Universiteit van Amsterdam. Ze werkt als freelance journalist, met name voor NRC, en houdt zich veel bezig met de nieuwe mogelijkheden van online journalistiek.

Reageer

Geef een reactie

*