Mediapark Jaarcongres: waar video het wint van tekst

Nieuws | Nieuws

Onder andere Jan de Jong (NOS), Matt Locke (Storythings) en Jildou van der Bijl (LINDATV) gaven tijdens het Mediapark Jaarcongres hun visie op het nieuwe videotijdperk. Er werd dieper ingegaan op transmedia storytelling, het meten van data en het opkomen van korte video’s via Snapchat en series op YouTube.

Een breed bereik

“Als je wil innoveren, moet je je zo snel mogelijk aanpassen aan de wetten van de nieuwe platforms”, stelde NOS-directeur Jan de Jong. “Het is moeilijk, maar het kan wel.” Wekelijks bereikt de NOS volgens De Jong 94% van de bevolking. Dat hoge percentage hebben zij te danken aan hun grote aanwezigheid op alle mogelijke kanalen. NOS was de eerste Nederlandse nieuwsorganisatie die actief was op Snapchat en Instagram. “Vaak wordt gezegd dat je jongeren niet kunt bereiken met nieuws. Dat is niet waar. Je moet het nieuws brengen op de platforms waar zij niet van weg te slaan zijn. Ze moeten het nieuws kunnen consumeren op hún manier.” Welke soort content dan geschikt is? “Alles draait om beeld. Het beeld moet het verhaal vertellen. Storytelling.”

Vaak doen we maar wat

Zoals bij ieder groot bedrijf slaat de twijfel ook bij de NOS geregeld toe. “Vaak doen we maar wat”, zegt De Jong. “Als blijkt dat een nieuwe aanpak totaal niet aanslaat, dan stoppen we ermee. Als je het niet probeert, weet je het niet.” Dankzij de snapchatstrategie van de nieuwsorganisatie worden jongeren van tussen de 13 en 19 bereikt. 88% van die groep kijkt regelmatig naar gratis online video’s. Vooral persoonlijke vlogs zijn populair. NOS speelt hierop in: via korte, persoonlijke ‘snaps’ van hun leeftijdsgenoten wordt het dagelijkse nieuws op een laagdrempelige manier toegankelijk gemaakt. “Voor de jeugd is een groot festival net zo belangrijk als verkiezingen in de politiek. Daar moeten we rekening mee houden.”

Hoe korter hoe beter?

Op het gebied van video blijken korte producties erg succesvol. Het zogenoemde ‘snacken’ van dit soort video’s komt de behoeften van het publiek tegemoet. Jildou van der Bijl, hoofdredacteur bij tijdschrift LINDA. lanceerde daarom LindaTV. Een paar maanden na de lancering werden de plannen omgegooid. Hoewel de online producties een totaal van twaalf miljoen views in een half jaar hebben behaald, bleek het een te groot risico om gebruikers na een half jaar al te laten betalen voor de video’s. “We durfden het niet aan. Ons bereik was nog te klein om zo’n stap te maken”, aldus Van Der Bijl. “We zitten in een experimenteerfase, de hele dag door.” Met de producties wordt nog geen geld verdiend. De video’s worden vaak online gedeeld, waardoor er nauwelijks grip is op de data. “We weten nooit precies waar de video’s terechtkomen. Dat maakt het moeilijk om resultaten te meten. Ik schat in dat we minimaal twee jaar nodig hebben om groter te worden. Pas daarna gaan we er geld mee verdienen.” Tot die tijd wordt de basis gelegd met de focuspunten bereik, data en social media.

Een nieuw verdienmodel

LindaTV is niet de enige die moeite heeft met het genereren van inkomsten. Het ideale verdienmodel blijkt een struikelblok in de gehele online videojournalistiek. “Het is moeilijk”, aldus De Jong. “De adblocker wordt steeds vaker aangezet, waardoor inkomsten teruglopen. Uit cijfers blijkt dat de adblocker net zo snel stijgt als het algemene internetgebruik.” Volgens Matt Locke, directeur bij Storythings, is het juist logisch dat het verdienmodel nog zoek is. “De gedragspatronen van het publiek zijn continu in beweging. Pas wanneer het publiek zich helemaal heeft aangepast, kunnen we nagaan welk business model werkt.”

Pas wanneer het publiek zich helemaal heeft aangepast, kunnen we nagaan welk business model werkt

Die veranderingen in de behoeften zien we ook terug op social media. Er bestaat een tegenbeweging die zich afzet tegen de tradionele nieuwsfeeds op Twitter en Facebook. “Zo’n stream is eindeloos en irritant”, aldus Locke. “Het houdt nooit op. Streams zijn zich daarom aan het aanpassen aan de wensen van het publiek.” De focus komt meer te liggen op persoonlijkheid en conversatie. Door voornamelijk het nieuws te tonen dat past bij de interesses van de specifieke consument, stijgt de interactie. “Misschien het allerbelangrijkste: een bevestiging dat je alle hoogtepunten uit het nieuws hebt gelezen. Dat hebben we altijd gemist. Die bevestiging geeft ons rust.”

Het Mediapark Jaarcongres stond dit jaar volledig in het teken van online video. Benieuwd wat andere media-experts uit binnen- en buitenland hierover te zeggen hadden? De interessantste fragmenten en interviews kijk je hier terug.

Foto: Jan de Jong (NOS), door Mark Janssen.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.