De beste tools (X): zo bedrijf je mobiele journalistiek

Nieuws |

Je telefoon zit altijd in je broekzak. Ideaal. Mobile journalism (mojo) is dan ook niet meer weg te denken en wint aan populariteit. Sinds vorig jaar gaan verslaggevers van RTL Z live op zender met hun iPhone. Reden: snelheid en betaalbaarheid. Ander voordeel: zo’n one man band met telefoon zorgt voor een intieme setting. Een paar nadelen: licht blijft een heikel punt, de beeldkwaliteit holt achteruit als het te donker is en neem vooral genoeg batterijen mee.

Snapseed

Een fotobewerkingsprogramma mag niet ontbreken in de toolkit van een mobiele journalist. Volgens sommigen is Snapseed het Instagram van Google. Ja, je kunt met beide apps foto’s editen en kiezen uit een serie filters, maar Snapseed is geen socialmediaplatform en de mogelijkheden om de foto’s te bewerken zijn veel uitgebreider. Deze applicatie wordt veel gebruikt door journalisten. Eerst kostte de app een paar euro, maar nu is-ie gratis.  

Ferrite

Met Ferrite kun je audio ter plaatse opnemen en bewerken. Het bewerkingsprogramma bevat alle basics die je nodig hebt. Je kunt nieuwe audiosporen toevoegen, verwijderen, verplaatsen, inkorten en het volume aanpassen. Een leuke extraatje is dat je met deze tool ook een podcast kan maken.

Everybit

Er zijn genoeg tools om multimediaverhalen mee te maken en vaak gebeurt dat op desktop. Maar Everybit richt zich op de telefoon. Met de app maak en voeg je gemakkelijk foto’s, audio en tekst toe. Je kunt je verhalen vervolgens via een embedcode delen. Handige app om je kijkers on the spot op de hoogte te houden van het nieuwsverhaal.

Kinemaster

Voor het editen van video is Kinemaster een hele goede. Daar betaal je ook voor: 7,50 euro per maand of 28,50 per jaar. De app is er alleen voor Android. De iOS-tegenhanger is Pinaccle Studio.  

Filmic Pro

Een andere veelgebruikte tool om video’s mobiel te editten, is Filmic Pro. Je hebt invloed op onder anderen de focus, belichting, ISO, kleurtemperatuur en beeldratio. Een veelgebruikte app bij MoJo’ers. Net als Kinemaster is het een betaalde app: 15 euro per maand.

Tout

Tout maakt het mogelijk om via je telefoon videomateriaal op te nemen en met een simpele klik op je website te publiceren. Verslaggevers kunnen wat simpel editwerk doen en het is mogelijk om met meerdere gebruikers toe te voegen om video’s te bewerken en publiceren. Dat is handig als jij op locatie bent en jouw collega’s op de redactie ook met het materiaal aan de slag willen.
Deze tools zijn geselecteerd door Albertine Piels van DigitalStory.Tools, een lijst met de beste 85 tools in 17 categorieën, die journalisten helpen bij het maken van digitale verhalen. DigitalStory.Tools is een initiatief van Hackastory, een community van journalisten, coders en designers.

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.