Online netwerk Hostwriter verbindt journalisten uit 152 verschillende landen

Nieuws |

De Duitse Tabea Grzeszyk is net afgestudeerd aan de opleiding journalistiek als ze in 2010 couchsurfend door Syrië, Turkije en Libanon trekt. Ze maakt dierbare vrienden in de regio. Nog geen jaar later, als ze correspondent is voor de Duitse nationale radio, breekt de Arabische lente uit. Haar vakantievrienden worden activisten en blijken voortreffelijke bronnen voor haar werk als journalist in een snel escalerende situatie.

In plaats van Couchsurfing

Ze komt op het idee om de website Couchsurfing.com te vragen een ‘journalist’-knop toe te voegen, zodat ook andere journalisten gemakkelijk contact kunnen maken met collega’s in een specifieke regio. Couchsurfing weigert en Grzeszyk wendt zich tot haar collega’s Tamara Anthony en Sandra Zistl. Anthony is op dat moment correspondent voor het Duitse televisienetwerk ARD en raakt gefrustreerd wanneer, door gebrek aan contact met lokale journalisten, de verslaggeving van de ingestorte kledingfabrieken in Bangladesh in 2013 traag verloopt.  Samen bedenken ze Hostwriter, een platform dat journalisten met elkaar in contact brengt en samenwerking faciliteert.
Zistl en Grzeszyk organiseren een jaar na de revolutie een persreis naar Tunesië met een groep jonge journalisten. Daar ontstaat het idee dat journalisten uit verschillende landen niet per se concurrenten zijn en kunnen samenwerken vanuit verschillende formats, zoals radio, televisie en geschreven journalistiek. Samen ontwikkelen ze het online platform en richten zich op -letterlijk- grensoverschrijdend advies, samenwerking en accommodatie voor en door journalisten.

Ook voor fixers en studenten

Bij Hostwriter kan elke journalist zich gratis aanmelden. ‘Daarna controleren we handmatig of de aanmelding inderdaad door een journalist is gedaan,’ vertelt Grzeszyk. ‘Niet voor een kwalitatieve controle – wij vellen geen oordeel of iets goed is of niet – maar om te zorgen dat het een platform van journalisten blijft en dat journalist zich er veilig voelen.’ Volgens Hostwriter ben je een journalist wanneer je minimaal een publicatie op je naam hebt staan. ‘Maar ook fixers en studenten journalistiek zijn journalisten,’ benadrukt Grzeszyk. ‘Want eigenlijk is de term fixer misleidend. Fixers zijn een cruciaal onderdeel van een reportage en moeten erkenning krijgen voor hun lokale kennis en contacten.’

Heb je met een journalist samengewerkt, dan kun je een referentie achterlaten

Eenmaal toegelaten tot het netwerk maak je een profiel aan, vergelijkbaar met een LinkedIn-profiel. Je krijgt niet alleen toegang tot 4293 collega’s uit 152 verschillende landen (waarvan 83 in Nederland) maar ook weer tot hún kennis en netwerk. Uiteindelijk moet Hostwriter een ‘zelfvoorzienend crowdsourcingplatform worden’, zegt Grzeszyk. Een plek waar leden uit zichzelf relevante informatie zoals vacatures, fondsen en prijzen met elkaar delen. Maar ook een plek waar journalisten in het netwerk actief op zoek gaan naar lokale samenwerkingspartners. Om dat te stimuleren heeft het team sinds kort een referentietool toegevoegd. Heb je met iemand samengewerkt, dan kun je een referentie achterlaten. Grzeszyk benadrukt dat het niet om een beoordeling in sterren of cijfers gaat, maar dient om een beter idee te krijgen van hoe iemand werkt. Zo kan iedereen uit het netwerk bijdragen aan een veilig en met name een effectief platform.

Gratis

Een duurzaam verdienmodel staat bij Hostwriter hoog op de agenda, maar dringend is het nog niet. Vorig jaar wonnen ze de Duitse Google Impact Challenge met een half miljoen euro aan prijzengeld. Ook krijgen ze steun van meerdere fondsen, waaronder het Nederlandse Adessium. Ze onderzoeken de mogelijkheid voor corporate sponsors en een op maat gemaakt  lidmaatschapsmodel voor mediaorganisaties wereldwijd, maar vaststaat dat het platform gratis blijft voor individuele journalisten.
‘Veel van onze leden zijn freelancers en dat zal ook gelden voor veel journalisten van de volgende generatie,’ aldus Grzeszyk. ‘En laten we eerlijk zijn – aan de ene kant wordt er van ons verwacht dat we de democratie redden, aan de andere kant is ons werk ontzettend onzeker. Daarom is het belangrijk dat dit soort faciliterende tools toegankelijk zijn voor iedereen.’ Zo kunnen journalisten van over de hele wereld elkaar steunen en de kwaliteit van de journalistiek samen naar een hoger niveau tillen.
Op 26 september komt Hostwriter met een boek: ‘Unbias The News’, een veldgids voor het creëren van een gelijkwaardige journalistieke gemeenschap met ervaringen en advies van journalisten van over de hele wereld. De presentatie van het boek vindt plaats tijdens de Global Investigative Journalism Conference in Hamburg.
Foto: het team van Hostwriter. Tweede van rechts: Tabea Grzeszyk 

Lees ook:

Forbidden Stories zet het werk van bedreigde journalisten voort
Filmpjes maken vanuit bed: hoe een Duitse woongroep jongeren met nieuws bereikt

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.