Newschain helpt journalist om context te bieden in informatieblokken

Nieuws |
  • Redactie
  • 11 mei 2017
  • 748 woorden , 3 min. lezen

Wat gaan jullie doen?

We maken een systeem, Newschain, waarin journalisten herbruikbare informatieblokken kunnen opslaan. Zo kunnen online verhalen beter en sneller van context worden voorzien en krijgen lezers nieuws op een gebruiksvriendelijkere manier aangeboden.

Hoe gaan jullie dat aanpakken?

We bouwen een storytellingtool: Newschain. Met de tool kunnen journalisten herbruikbare informatieblokken met tekst, foto’s, filmpjes of infographics vinden en aanmaken in hun eigen database. Met die blokken kunnen ze een ‘newschain’ bouwen, die ze kunnen embedden in nieuwsberichten om context te bieden bij een nieuwsfeit.
Omdat we zelf journalisten zijn, weten we heel goed dat journalisten behoorlijk eigenwijs zijn en niet zomaar hun dagelijkse werkwijze gaan aanpassen om een nieuwe tool te gebruiken. Daarom richten we ons in het eerste deel van de ontwikkeling op onderzoek: wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat journalisten Newschain gaan gebruiken? Wat moet de tool allemaal kunnen? Vanaf mei gaan we kleine testversies van Newschain bouwen om te kijken wat wel en niet goed werkt.

Wat maakt jullie plan vernieuwend?

We gooien de manier waarop journalisten online verhalen vertellen radicaal om. Eigenlijk brengen we nieuws online nog steeds verrassend ouderwets: in de artikelvorm die nog stamt uit de tijd dat we nieuws alleen via gedrukte kranten konden verspreiden. We werken tegenwoordig met linkjes, filmpjes en infographics en soms met mooie snowfalls of interactieve producties, maar in de ‘standaard’ nieuwsproductie benutten we vaak lang niet alle mogelijkheden die we online hebben. Dat is jammer.
In plaats van dat een journalist en ‘rond’ verhaal schrijft, waarin verwezen wordt naar andere uitgebreide verhalen, werkt hij met informatieblokken om context te bieden. Zo hoeven je als journalist én als nieuwsconsument niet meer door de brij van oude verhalen of lange lappen tekst om de informatie te vinden die je zoekt.

Hoe gaan jullie er geld mee verdienen?

We willen Newschain als tool gaan verkopen aan nieuwsredacties, die dan zelf de blokken gaan vullen met hun eigen content. We willen waarschijnlijk gaan werken met licenties. Onze klanten krijgen dat een op maat gemaakt systeem, training en advies over het gebruik en support bij problemen.

Sla er een willekeurig nieuwsmedium op na. Welk aandeel van de content zou daadwerkelijk geschikt zijn om in informatieblokken te gieten?

De Newschain-informatieblokken kun je bij het merendeel van de verhalen gebruiken. Wij denken dat vrijwel elk verhaal profiteert van duiding op deze manier. Bijna alle content kan in herbruikbare blokken geformuleerd en opgeslagen worden. Als voorbeeldje twee willekeurige verhalen van wat nieuwswebsites op het moment van het beantwoorden van deze vragen.
‘PSV wil levenslang stadionverbod voor gooiers rookbommen’ op de website van Omroep Brabant
Het meest recente nieuwsfeit blijft beschreven in een lead en eventueel korte tekst, maar de rest van de context en geschiedenis kan in blokken aangeboden worden. Nu wordt het verhaal verteld met veel tekst en linkjes naar eerder verhalen. De volgende blokken zouden gemaakt kunnen worden:
– Wat is er gebeurd? (een blokje met het oorspronkelijk nieuwsfeit: supporters gooien rookbommen tijdens voetbalwedstrijd)
– Politie (een blokje met informatie van de politie over aanhoudingen en onderzoek: er is een 35-jarige Eindhovenaar aangehouden)
– Kijken (foto’s / filmpjes van de rookbommen)
– Reactie supportersvereniging
– Andere belangrijke verzamelde reacties
Bizarre beschuldigingen verdwijning Madeleine McCann
Een ander voorbeeld is dit verhaal van De Telegraaf, dat onderdeel uitmaakt van een veel groter dossier. Als bij zo’n soort verhaal vanaf het begin de Newschain database is opgebouwd, zouden er heel veel informatieblokken zijn om uit te kiezen. De journalist zou er dan voor kunnen kiezen om de blokken die voor dit nieuwsfeit (een Portugese politiechef zegt dat de Britse veiligheidsdienst MI5 heeft geholpen bij de verdwijning van Madeleine McCann) het meest relevant zijn te embedden. Een voorbeeld van een mogelijke Newschain:
– Wie is Madeleine ‘Maddie’ McCann? (een kort blokje over Maddie en haar verdwijning)
– Wat is MI5? (om context te geven over wat voor soort dienst dit is)
– Verdenking ouders
Uiteraard zou in beide gevallen van het nieuwsfeit dan weer een nieuw nieuwsblokje gemaakt moeten worden om de database up to date te houden. Dat kan dan gebruikt worden bij de volgende ontwikkeling in het verhaal. In het rookbommenverhaal zou dat een blokje worden met ‘reactie PSV: levenslang stadionverbod’ en in het verhaal van Maddie een blokje met ‘statements Portugese politie over verdwijning Maddie’, inclusief bijvoorbeeld de videofragmenten bij deze nieuwsfeiten.
Lees ook: Zeventien pilots en prototypes kregen subsidie in het kader van de Regeling Journalistieke Innovatie
 
 
 

Nieuwsbrief

Ontvang ons laatste nieuws
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.