13 projecten door naar volgende ronde Persinnovatie

Van de 19 projecten die mochten deelnemen aan de pressure cooker zijn er door het bestuur 13 geselecteerd om een subsidieaanvraag in te dienen voor de Persinnovatieregeling. Uiterlijk 11 juli wordt bekend welke aanvragen subsidie krijgen.

Hieronder de geselecteerde projecten in willekeurige volgorde:

De Focus

De Focus is een online kennisplatform dat studenten en jonge academici een kans biedt om hun onderzoek te publiceren in de vorm van een kort en toegankelijk artikel. Op deze manier wil De Focus wetenschappelijke kennis beschikbaar maken voor een breed publiek. Ook is er bij De Focus ruimte voor minder actuele onderwerpen, die desalniettemin belangrijk zijn voor de maatschappelijke beeldvorming.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Watskeburt?!

Met Watskeburt kunnen nieuwsconsumenten door het audiovisuele nieuws browsen, van onderwerp naar onderwerp en van periode naar periode. Op YouTube komt 60% van alle views voort uit gesuggereerde content. Watskeburt wil op eenzelfde manier reeds uitgezonden content langer interessant houden, wat kansen biedt om er middels advertenties meer omzet uit te halen.
Bekijk hier het ingediende projectidee

VRnu

VRnu is een innovatieve manier van het beleven van nieuws, documentaires en non-fictie verhalen. VRnu wil virtual reality-reportages aanbieden via internet en betaalbare VR-brillen van karton. Door gebruik te maken van de smartphone van de lezer, kan op een laagdrempelige manier rondgekeken worden in het nieuws.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Standpunt

Journalistiek is voor KRO-NCRV het belangrijkste genre in de programmering, maar veel journalistieke initiatieven sluiten niet aan bij de jongere doelgroep van 25-35 jaar. Daarom heeft de omroep voor dit project de digital native centraal gesteld. Uitgangspunt van het concept is dat de digital native door gecureerde verzamelingen van meningen over het nieuws swipet en deze per mening in perspectief geplaatst ziet worden.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Correlations

In onveilige gebieden ontbreekt het journalisten aan veilige manieren om online contact te leggen en samen te werken. Dit staat goede verslaggeving in de weg. Samen met Free Press Unlimited wil Correlations haar platform verder beveiligen, zodat journalisten met minder risico’s kunnen communiceren, waar nodig anoniem kunnen blijven en beter kunnen samenwerken. Correlations wil journalisten zo beschermen en de kwaliteit van de buitenlandverslaggeving verbeteren.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Hackastory

Hackastory brengt creative coders, designers en journalisten op drie manieren samen: met hackathons, een incubator waarin prototypes en verhalen een kickstart krijgen en een knowlegde center.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Robotjournalistiek

ORTEC en de Vrije Universiteit willen samen een applicatie ontwikkelen waarmee het mogelijk is om op basis van data complete (Nederlandstalige) berichten te genereren. ORTEC levert de benodigde technische infrastructuur en kennis op het gebied van analyse van big data en slimme software-oplossingen, de VU de kennis en expertise van de onderzoeksgroep van hoogleraar computationele lexicologie Piek Vossen. Het prototype dat hieruit voorkomt zal binnen een nieuwsorganisatie getest worden.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Van databron naar nieuwsartikel

Nu bestaat datajournalistiek nog bijna volledig uit technische of handmatige acties. Keydatos brengt dit hele proces samen en stroomlijnt de stappen. De stroom van ruwe data tot aan het nieuwsartikel is in een helder overzicht te zien als een interactieve ‘dataflow’. Elke stap in de stroom is grafisch zichtbaar, aanpasbaar en uitwisselbaar, waardoor een spreekwoordelijke ‘blokkendoos’ voor datajournalisten ontstaat.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Page Facts

Een zoekactie bij Google levert miljoenen resultaten op. Maar welke bronnen zijn betrouwbaar? Page Facts geeft direct extra informatie over zoekresultaten waarmee de gebruiker sneller een inschatting kan maken over de betrouwbaarheid.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Reblr

Reblr geeft gebruikers op een laagdrempelige manier de mogelijkheid om zelf hun nieuwsvoorziening in te richten. Met een neutraal platform biedt Reblr de kracht van de nieuwste technieken en de mogelijkheid om zelf algoritmes samen te stellen, te delen en te evalueren. Op deze manier kan het nieuwsaanbod op ieder moment aangepast worden op de eigen wensen en behoeftes, op een manier die past bij het gebruikersniveau.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Root Content

Root Content wil extra content aanbieden aan televisiekijkers op alle platforms. Veel content die het besproken onderwerp verdiept, blijft liggen op televisieredacties. Door redacties de mogelijkheid te bieden om achtergrondinformatie aan te bieden op het scherm waarop de kijker programma’s kijkt, kunnen ze meer dan ooit het hele verhaal vertellen.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Yournalism 2.0

Yournalism heeft een unieke positie in het medialandschap: mensen betalen naar de omvang van hun portemonnee en naar de grootte van de behoefte voor een specifiek verhaal. Daardoor kan de nieuwsbehoefte op basis van interesse, betrokkenheid en bereidheid er voor te betalen preciezer in kaart worden gebracht. Yournalism wil analyseren wie er, voor wat voor onderzoek, met wat voor tone of voice, hoeveel geld over heeft. En hoe die mensen het beste bereikt kunnen worden.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Ensie

Het meeste nieuws is actueel van aard en geeft antwoord op wie, wat, waar, wanneer en hoe. Wil je als lezer meer achtergrondinformatie of uitleg, dan navigeer je door naar bijvoorbeeld Wikipedia. Dat kan anders. Met de Ensie widget geeft de uitgever extra, feitelijke achtergrondinformatie door (eigen) relevante artikelen uit de encyclopedie Ensie bij het nieuwsartikel te plaatsen.
Bekijk hier het ingediende projectidee

Het traject van de Persinnovatieregeling in beeld

Van idee naar markt

Van idee naar markt

Het traject van de Persinnovatieregeling

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*