3 manieren om Reddit te gebruiken als journalist

Reddit, de sociale content-site waar gebruikers zelf artikelen kunnen plaatsen en beoordelen, is met gemiddeld 17 miljoen unieke bezoekers per maand niet meer weg te denken uit het online landschap. Toch horen we er in Nederland niet zo vaak over. Een nieuwe kans voor de journalistiek, of kan je er als journalist maar beter wegblijven?

Facebook, Twitter, Instagram, Whatsapp; de lijst met sociale platformen waar kranten en nieuwssites op actief zijn groeit met de dag. De insteek lijkt bij veel contentmakers hetzelfde: traffic naar de eigen website creëren via posts op de sociale platformen. Voor de meeste kanalen werkt dit prima en wordt die werkwijze geaccepteerd door de gebruikers, bij Reddit werkt het net even anders.

Het platform, live sinds 2005, noemt zichzelf ‘the front page of the Internet’. Als geregistreerde gebruiker kan je eenvoudig zelf publiceren op de site. Andere gebruikers kunnen vervolgens via het upvote / downvote principe artikelen waarderen. Hoe vaker een artikel naar boven wordt gestemd, hoe hoger het in de ranking komt en daarmee prominenter op de site staat. Het publiek bepaalt daarmee welke content belangrijk is en cureert op die manier zelf de nieuwsstroom. Hierdoor zijn de lezers zeer betrokken bij het platform, wat ook terug te zien is in de comments bij artikelen. Deze manier van content creatie, curatie en becommentariëring kan je als journalist op meerdere manieren benutten. Tory Starr – social media producer bij WGBH, de publieke omroep van Boston – geeft op haar blog drie manieren waarop je Reddit kan gebruiken als journalist.

1. Gebruik het als nieuwsbron

Er worden dagelijks duizenden nieuwe artikelen, foto’s en video’s geplaatst op het platform, waarvan de relevantie vervolgens door de gebruikers (ruim een miljoen bezoekers per dag) wordt beoordeeld. Door specifieke lijsten te volgen, kan je als journalist een goed beeld krijgen van de headlines. Zo richt de subreddit r/worldnews zich op wereldnieuws, maar zijn er ook genoeg subreddits over specifieke onderwerpen beschikbaar. Door de curatie van het publiek zal je hier een ander nieuws vinden dan via de gebruikelijke bronnen.

2. Gebruik de kennis van het publiek

De betrokkenheid van het publiek is een sterke component van Reddit. Stel, je bent bezig met een onderzoek en loopt vast, of zoekt naar specifieke informatie over een onderwerp, grote kans dat er mensen op het platform zijn die je kunnen helpen. Post je vraag in een relevante subreddit en kom met je mede redditors in contact. Schrijf je over een internationaal onderwerp, stel je vraag dan in het Engels om je bereik te vergroten. Als je je als journalist begeeft op Reddit, is het belangrijk de geldende omgangsnormen te respecteren, de reddiquettes. Wanneer je het gesprek aan gaat met Redditors, ze vragen stelt, gedraag je je niet zozeer als journalist, maar als een volleerd redditor en is er sprake van wederzijds respect.

3. Publiceer je content

Deze laatste manier waarop je Reddit als journalist kan gebruiken ligt gevoelig. Het doorplaatsen van bestaande content wordt niet altijd gewaardeerd. Men wil voorkomen dat (media)bedrijven al hun content klakkeloos doorplaatsen in de hoop dat het opgepikt wordt en veel bezoekers naar de websites lokt. Doe dit dus niet zonder beleid. Gedraag je als redditor, verdien respect en plaats de verhalen die je met input vanuit het platform gemaakt hebt, dan komen die kliks vanzelf.

Geinteresseerd? Tory Starr heeft een aantal etiquetten voor journalisten op Reddit, de pressiquettes, op haar blog gezet.

Reageer

Geef een reactie

*