5 tools om online tekst mee te verrijken

Online teksten kunnen vandaag de dag worden verrijkt met talloze apps en toepassingen. Sean van der Steen neemt een aantal tools onder de loep waarmee multimediale elementen aan journalistieke teksten kunnen worden toegevoegd.

Door: Sean van der Steen

1. Buttons van Twitter

Laten we simpel beginnen. Grote kans dat je als journalist veel gebruik maakt van social media. Wellicht gebruik je tweets als bron, of wil je extra aandacht vestigen op een relevant Twitter-account. Twitter biedt daarvoor een aantal speciale buttons aan die eenvoudig in lopende tekst zijn te verwerken.

Ook afzonderlijke tweets zijn op te nemen in een tekst, dat gaat via de ‘More’-knop onder een tweet. Net als bij bovenstaand voorbeeld, krijg je een code die je moet copy-pasten op de goede plek in je artikel.

Welke tutorials & masterclasses mag je als journalist niet missen? http://t.co/XByXRwmBf3 #journalistiek
— Stimuleringsfonds (@persinnovatie) November 25, 2014

2. Verhalen chronologisch weergeven met Timeline

Timeline is een project van Knight Lab, gefinancierd door onder andere de Knight Foundation. Het werkt met een Google spreadsheet-template. Vul de verschillende kolommen, publiceer de spreadsheet online en voeg de link toe op de website van Timeline. Je krijgt vervolgens een embed-code die je plakt in je eigen artikel. Eén van de prettige dingen aan Timeline is dat je eenvoudig wijzigingen kunt aanbrengen door de data in je spreadsheet aan te passen.

3. Afbeeldingen linken met Thinglink

Thinglink is een applicatie waarmee je eenvoudig tekst en hyperlinks kunt toevoegen aan afbeeldingen. Je krijgt net als bij de vorige voorbeelden een embed-code mee, die je plakt op de juiste plek in je tekst.

De basisversie van Thinglink is gratis, maar als je meer opties wilt, zoals op maat gemaakte icoontjes, of de Thinglink-advertentie wil verwijderen, moet je een licentie kopen.

4. Audioclipjes invoegen met SoundCite

SoundCite is een toepassing waarmee je relatief eenvoudig audioclipjes kunt toevoegen in lopende tekst. Het werkt als volgt: je plaatst (of zoekt) audio op SoundCloud. De link naar je volledige audioclip plaats je in SoundCite. Vervolgens kun je met een paar drukken op de knop soundbites uit die audioclip halen.

5. Video’s aanpassen met Popcorn Maker

Popcorn Maker is onderdeel van de Mozilla Corporation, bekend van de browser Firefox. Popcorn Maker is software die interactieve functies toevoegt aan video’s. Denk aan kaarten, social media, afbeeldingen en hyperlinks. Hier een voorbeeld, met als basis het videoverslag van de finale van The Challenge 2013/2014.

Popcorn Maker is open source; dat wil zeggen dat de broncode vrij beschikbaar is. Enkele knappe koppen van de Amerikaanse BBG hebben een afsplitsing gemaakt: Kettle Corn. Kettle Corn is in principe hetzelfde als Popcorn Maker, maar dan aangepast aan de wensen van journalisten. Zo is het eenvoudiger om de video’s aan te passen en het geheel ziet er minder cartoonesk uit.

Zoveel mensen, zoveel wensen

Hierboven beschrijven we slechts een paar toepassingen die interessant kunnen zijn voor journalisten. Er zijn nog talloze andere tools en er komen steeds weer nieuwe bij. Het zal doorgaans weinig aan een artikel toevoegen om, net als hierboven, een vijftal toepassingen in één te gebruiken. Denk vanuit je onderwerp: als je het in één artikel veel hebt over de geschiedenis van iets, kan het handig zijn om een Timeline in te zetten. En heb je een foto met veel personen, kan Thinglink uitkomst bieden. Zoveel mensen, zoveel wensen.

Lees ook

Reageer

Geef een reactie

*