Alle politieke informatie op één plek

Als politiek redacteur bij Nu.nl miste Lucas Benschop een handige manier om politieke informatie, agenda’s en nieuws bij te houden. Hij besloot zelf een tool te ontwikkelen die alles overzichtelijk op één plek aanbiedt: de Politieke Monitor. Het project krijgt een Persinnovatiesubsidie van 31.000 euro. "Zo ingewikkeld kan het toch niet zijn?"

Door: Dorien Vrieling

Het is wel eens voorgekomen dat hij een debat in de Tweede Kamer miste. Hij had het keurig in zijn agenda staan, alleen was het tijdstip op het laatste moment verzet en dat was hem niet ter ore gekomen. "En dan ben ik nog een politiek journalist, die goed ingevoerd is. Het gebeurt regelmatig dat mensen die minder vaak met Den Haag te maken hebben helemaal niet weten dat er een debat over hun onderwerp plaatsvindt." Wat er zich in de Tweede Kamer afspeelt is heus allemaal openbaar, en online te vinden, het is alleen lastig te weten wáár, zegt Benschop. "Het is heel erg versnipperd."

Overtuigd dat er behoefte aan is

Daarom bedacht hij de Politieke Monitor: één plek waar de informatie van tweedekamer.nl, rijksoverheid.nl, media en Twitter samenkomen. In de eerste plaats is de tool bedoeld voor journalisten, maar volgens Benschop is hij ook interessant voor woordvoerders in de Tweede Kamer, bedrijven en belangenorganisaties. "Laatst bij het PvdA-congres kwamen er nog verschillende mensen naar me toe om te zeggen dat ze uitkijken naar de komst van de Politieke Monitor. Dat sterkt me in de overtuiging dat er behoefte aan is." Er zijn zoveel partijen die belang hebben bij goede politieke informatievoorziening, dat het hem eigenlijk verwondert dat een dergelijke monitor nog niet bestaat. "Ik dacht: zo moeilijk kan het toch niet zijn? En uit gesprekken met programmeurs blijkt dat dat inderdaad best meevalt."

Alert: Nieuwsuur gaat over het leenstelsel

Benschop stelt zich de Politieke Monitor voor als een dashboard zoals Tweetdeck, waar in verschillende kolommen verschillende informatiestromen een overzicht vormen. Nieuws, maar ook de agenda en relevante tweets. Uit verdere gesprekken met interaction designers, programmeurs en gebruikers moet blijken hoe het er precies uit gaat zien. Benschop wil televisie er ook een plek in geven. "Dat leek lastig te zijn, maar het lijkt erop dat de ondertiteling voor doven ons daarbij kan helpen. Daaraan kan de Monitor zien waar een programma over gaat. Zo kun je dus een alert krijgen: zet je tv aan, Nieuwsuur gaat over het leenstelsel." Op dit moment brengt Benschop in kaart aan welke functies zijn doelgroep precies behoefte heeft. Hij voert gesprekken met journalisten, woordvoerders, mensen van belangengroepen en politici. Behalve door het Stimuleringsfonds, wordt de Monitor ook gefinancierd door de Open State Foundation.

Toegankelijk, dus niet te duur

De basis van de Monitor, die halverwege dit jaar klaar moet zijn, is gratis. "Ik vind het belangrijk dat het toegankelijk is voor iedereen." Wie alerts wil ontvangen over specifieke onderwerpen of dossiers wil kunnen opbouwen, moet wel betalen. Ook verwacht hij dat er in de toekomst extra modules bij komen, bijvoorbeeld voor sentimentanalyse. "Voor bedrijven is het interessant om te kunnen zien hoe er over een topman geschreven wordt. En voor politici, want vergis je niet, dat zijn ijdeltuiten." Wat dergelijke functies gaan kosten weet hij nog niet. "We moeten nog een schatting maken van ons marktpotentieel en van de kosten van het onderhoud van de Politieke Monitor. Maar het moet in ieder geval niet te duur worden voor gebruikers."

Lees meer

Bestuursbesluit
Ingediende projectidee

Reageer

Geef een reactie

*