‘Als je niet vooruit kijkt is het voorbij’

Persinnovatie.nl-verslaggevers Moniek Verstegen en Jolien Scholte waren op het International Journalism Festival in Perugia, Italië, waar de internationale journalistieke top zich verzamelde. Ze doen verslag van vernieuwende, spannende en innovatieve journalistiek.

Margaret Sullivan wachtte zaterdagmiddag een volle Sala dei Notari. Deze imposante zaal, gebouwd in de dertiende eeuw en versierd met fresco’s van Bijbelse taferelen, grenst aan het centrale plein van Perugia, Italië. Sullivan is één van de drie keynote speakers tijdens de achtste editie van het International Journalism Festival. Hier vertelt ze over haar kijk op de journalistiek: optimistisch en realistisch. "We beginnen het te begrijpen."

Door: Moniek Verstegen

Sullivan wordt in het Italiaans geïntroduceerd: Ze was binnen de journalistiek heel wat keren de eerste vrouw. Zo was ze de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van The Buffalo News, lid van de Pulitzer Prize jury en twee keer directeur van de American Society of News Editors. Momenteel werkt ze als public editor ofwel ombudsman bij The New York Times en vormt daarmee de link tussen lezer en redactie. "Ze is de stem van het publiek. Een aanspreekpunt. Extern en neutraal."

Als ombudsman maakt ze de veranderende rol van de journalistiek, naar eigen zeggen, van heel dichtbij mee. "We leven in een revolutie", typeert ze de fase waarin we verkeren. En omdat we er middenin zitten, weten we niet waar het naartoe gaat. "We moeten experimenteren en de meeste projecten zullen mislukken." "Maar", stelt ze hoopvol, "er beginnen bepaalde trends te ontstaan."

Trends

Een eerste trend is dat serieuze lezers, tenminste in sommige gevallen, willen betalen voor serieus nieuws. Sullivan noemt The New York Times als voorbeeld: "Ongeveer een jaar geleden werden de advertentie-inkomsten ingehaald door de circulation revenues (opbrengsten uit abonnementen en de verkoop van losse nummers en artikelen [red.]). Dat betekent dat mensen geld over hebben voor wat we doen. Dat ze er waarde aan hechten." Sullivan ziet ook een ander ‘verdienmodel’. Rijke filantropen tonen zich steeds vaker een nieuwe bron van financiering. Voorbeelden zijn ProPublica of de Marshall Project.

Een andere trend is dat digitale platforms niet zomaar een extra platform zijn, maar ‘een compleet nieuwe manier van nieuws verzamelen en publiceren’. "Er zullen er nog velen volgen waarvan we het bestaan nu nog niet eens kunnen bevatten." Platforms die zich daarbij richten op één specifiek onderwerp zijn populair. Maar ook initiatieven waar gewerkt wordt met datajournalistiek: "We weten nog niet precies wat het gaat zijn, maar wat we nu zien is slechts een voorbode van wat nog gaat komen."

Waarden die blijven

Te midden van alle onzekerheden zijn er volgens Sullivan echter zaken die onveranderd blijven. "Ik heb de laatste jaren een aantal overtuigingen op moeten geven, maar die waren oppervlakkig." Er zijn journalistieke waarden die ze ‘nooit los zal laten’. Integriteit is er een van. Daarmee doelt ze op de journalistieke onafhankelijkheid: "Als journalist ben je niet te koop. Jouw werk dient het publiek en gaat over het vinden en het vertellen van de waarheid." Onafhankelijkheid is een voorwaarde om de macht te controleren. Volgens Sullivan de belangrijkste taak van de journalistiek. "Het feit dat autoriteiten klokkenluiders vervolgen, laat zien hoe belangrijk het is dat we dat doen." Dat lokale redacties aan het krimpen zijn is volgens de ombudsman dan ook een grote en blijvende zorg.

En dan is er nog ‘the need to get it right’. "Snel zijn is goed, correct zijn is beter." Ze geeft een treffende anekdote om dit te onderschrijven: "Na de aanslag op een school in Connecticut in 2012, publiceerde The New York Times de verkeerde naam van de dader. Kort daarna ontving ik een reactie van een lezer. Ze schreef dat ze altijd had geloofd dat iets waar was als ze het in The New York Times had gelezen. Dat geloof was nu verdwenen. Zodra je het vertrouwen van de lezer verliest, is het heel moeilijk het weer terug te verdienen."

Dit is de laatste post over de achtste editie van het International Journalism Festival in Perugia.

Lees meer over het International Journalism Festival

Reageer

Geef een reactie

*