Authenticiteitscheck voor foto’s

16155600517.jpg

Uit het enorme aanbod van tools en apps die online beschikbaar zijn, filteren we de producten waar de journalistiek iets aan heeft. Tools die de journalistiek innoveren of het journalisten simpelweg makkelijker maken. Vandaag: Izitru.

Ondanks alle voordelen die digitale fotografie biedt, kleeft er ook een groot nadeel aan: hoe weet je zeker dat er niet met een foto geknoeid is? De tool Izitru kan die onzekerheid deels wegnemen en checkt de authenticiteit van foto’s.

Izitru kan – volgens de eigen website – een onderscheid maken tussen een .jpg file zoals die oorspronkelijk uit een digitale camera komt en een bewerkte afbeelding die opnieuw is opgeslagen met bijvoorbeeld Photoshop. Via de website of app van Izitru wordt er bij een speciaal controleproces naar zes verschillende aspecten van het foto-bestand gekeken. Zo gebruikt bijna elke camera een andere manier van jpg-compressie, is de manier van opslaan van belang en laat elke camera een specifieke vingerafdruk achter op de foto’s die ermee gemaakt worden. Pas wanneer een foto alle zes de tests goed doorstaan heeft, krijgt deze het label ‘authentiek’.

Keurmerk

Iedere geüploade foto krijgt een aparte pagina op de Izitru website, waar zowel de afbeelding als het testresultaat te vinden zijn. De site maakt voor elke foto een verkorte url aan, die gebruikers vervolgens via social media en per email kunnen delen. Ondanks het sterke sociale element van de tool, kan de site ook makkelijk gebruikt worden door journalisten die de betrouwbaarheid van foto’s willen controleren.

Verdienmodel

De tool is gratis te gebruiken via de website of app. Voor professionals is er een Photoshop-plugin beschikbaar die meer gedetailleerd aangeeft wat er al dan niet aan een foto veranderd is. Dit gebeurt op metadata niveau en geeft aan of bijvoorbeeld het kleurprofiel of de resolutie aangepast is. De Photoshop-plugin kost 890 dollar. Daarnaast hoopt Fourandsix Technologies, het bedrijf achter Izitru, de tool aan andere organisaties te verkopen. Nieuwsredacties zouden geüploade lezersfoto’s bijvoorbeeld automatisch door het systeem kunnen halen, om zo de betrouwbaarheid te verhogen.

Lees meer

  • Klik hier voor de website van Izitru

Deel dit artikel:

Reageer