Babo: Krijg betaald voor je ingezonden video

User generated content (ugc) is anno 2015 meer dan foto’s uploaden naar een nieuwswebsite. Tekst, foto’s en video kan direct van je smartphone de wereld over. De Russische app Babo probeert er een slaatje uit te slaan.

Door: Sean van der Steen

Nu wereldwijde dekking van 4G mobiel internet in zicht is en 5G op komst, is het verzenden van grote databestanden – zoals video’s – vanaf je smartphone een eitje geworden. Koppel dat aan het feit dat smartphones met fatsoenlijke camera’s niet meer weg zijn te denken uit het straatbeeld, en je hebt een droomscenario voor nieuwsorganisaties die willen werken met ugc. De mensen achter de app Babo hebben dat ook door. Met Babo kunnen gebruikers user-generated content insturen bij mediaorganisaties en daar ook een vergoeding voor krijgen.

Een nieuwsredactie die werkt met Babo kan via de app in contact komen met burgers op locatie en instructies of tips geven. Dankzij het gebruik van de geolocatie van de app-gebruikers kan een redactie ook zien welke burgerjournalisten zich dichtbij een voorval bevinden en direct contact met hen opnemen. De gebruikers kunnen foto’s en video’s sturen. Live streamen behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden.

Het concept achter Babo is niet nieuw; de meeste nieuwsorganisaties hebben één of meerdere manieren voor hun kijkers om foto’s en video’s te sturen, maar doorgaans krijgen die kijkers daar hooguit een naamsvermelding voor terug. Bij Babo krijgen de burgerjournalisten betaald voor hun werk.

De nieuwe middle man

Maar: schijn bedriegt. De gebruikers van de app krijgen dan wel wat terug voor hun content, een vetpot is het niet, zo blijkt uit het portfolio van Babo. Bijvoorbeeld een video van een automobilist die het Kremlin in probeert te rijden: ruim 3,8 miljoen views, waar de filmer 46 euro voor kreeg. Een brand in een transportvliegtuig: 2,3 miljoen views, 42 euro. Een trein die een bus ramt op een overweg: 1,7 miljoen views, 16 euro. Toegegeven, soms zit er een klapper tussen. Bijvoorbeeld een foto van Edward Snowden die een nieuw leven probeert op te bouwen in Moskou: ongeveer 5,5 miljoen views en ruim 1700 euro voor de fotograaf.

Dat klinkt leuk, maar als dezelfde burgerjournalisten direct in contact komen met een nieuwsorganisatie, kunnen ze wellicht een hogere vergoeding bedingen of bijvoorbeeld afspraken maken over hergebruik: laatstgenoemde foto van Snowden ging namelijk de hele wereld over. Hoeveel inkomsten de nieuwsorganisatie binnenhaalde met het (door-)verkopen van de foto en online advertenties is niet bekend, maar je kunt veilig stellen dat de kosten-batenanalyse positief uitpakt. Het lijkt er dus op dat Babo vooral gericht is op het binnenhalen van goed scorende foto’s en video’s tegen lage kosten. Content die Babo vervolgens kan doorverkopen aan nieuwsorganisaties. Babo is de nieuwe middle man.

Nieuwe speler, oude markt

Babo is een nieuwe speler, maar de markt is absoluut niet nieuw. Er zijn verschillende platformen waar burgerjournalisten hun content kunnen weggeven of verkopen. Bijvoorbeeld Lobster, waar burgerjournalisten 75 procent van de opbrengsten van hun content krijgen. Daar pakt de middle man een kwart van de opbrengsten.

Bij NU.nl’s NUfoto krijgen amateurfotografen alleen naamsvermelding. Alleen wanneer een foto wordt doorverkocht aan partner ANP, krijgen deze fotografen – die ook vooraf zijn gescreend – een vergoeding. Iedereen die een foto aanbiedt aan NU.nl geeft direct aan dat er geen copyright rust op de foto.

NUfoto bestaat sinds 2007, maar de grootste nieuwswebsite van het land heeft meer ijzers in het vuur. NU.nl is samen met TNO aan het experimenteren met een module voor de NU.nl app die bijna hetzelfde doet als de Russische app Babo, maar dan met een focus op live-streams van burgers bij nieuwsgebeurtenissen. Voor zover bekend krijgen de NU.nl burgerjournalisten geen vergoeding voor hun live-streams. Het Stimuleringsfonds heeft voor dat project €79.845 subsidie beschikbaar gesteld.

Russische media-entrepreneur

De grote man achter de Russische app Babo is Ashot Gabrelyanov, een 26-jarige Russische media-entrepreneur. Gabrelyanov heeft de app laten ontwikkelen onder de vleugels van mediabedrijf LifeNews, waar hij destijds CEO van was. LifeNews – en moederbedrijf News Media – staat erom bekend erg trouw te zijn aan Poetin. Zo zijn de journalisten van het mediabedrijf naar aanleiding van hun berichtgeving omtrent de aanslag op MH17 personae non grata geworden in Kiev. Gabrelyanov zelf is inmiddels gestopt met het leiden van LifeNews en probeert nu vanuit New York de app Babo te slijten aan nieuwsorganisaties.

Babo heeft op het moment van schrijven samenwerkingsverbanden met 3 mediabedrijven: LifeNews, het Russische persbureau Ruptly en de website 360tv.ru, onderdeel van televisiezender Podmoskovye. Allemaal Russische klanten dus, maar het is niet ondenkbaar dat de app ook zijn weg zal vinden naar Europa en de Verenigde Staten – gezien de woonplaats van oprichter Gabrelyanov. De eerste onderscheiding heeft Babo al binnen: vorig jaar won de app een World Summit Award, toen nog onder de naam Hyperboloid NEWS reporter.

Reageer

Geef een reactie

*