Blendle live voor iedereen

Er is lang over gesproken en vandaag is het zover: Blendle gaat live. Bij de internetkiosk hoef je geen hele krant meer te kopen, maar betaal je alleen voor wat je wil lezen. Het Stimuleringsfonds heeft met een subsidie bijgedragen aan de totstandkoming van het platform. Van subsidieaanvraag tot lancering, een overzicht.

Door: Pieter Rebel

Subsidieaanvraag

Blendle is mede met geld van het Stimuleringsfonds voor de Pers opgezet. Eind 2012 werd door het bestuur van het fonds een subsidie toegekend van €100.000,-. In de zomer van 2013 kregen De Groene Amsterdammer en Vrij Nederland een subsidie van €100.000,- om te onderzoeken hoe uitgevers hun omzet kunnen maximaliseren door losse artikelen te verkopen. Blendle heeft dit onderzoek uitgevoerd en daarmee het platform kunnen optimaliseren.

Sociaal netwerk

Het bijzondere aan Blendle is dat het ook een sociaal netwerk is, vertelde oprichter Marten Blankesteijn bij aanvang van het project in een interview op persinnovatie.nl. Het aanbieden van losse artikelen is vernieuwend maar niet uniek. eLinea en Myjour doen dit in Nederland ook. Blendle onderscheidt zich doordat het ook een sociaal netwerk is, en dat is volgens Blankesteijn direct ook hun kracht.

Blankesteijn: "Met Blendle kun je je eigen tijdschrift samenstellen op basis van wat je zelf wilt en op basis van wat mensen die je kent of bewondert je aanraden om te lezen. Bij Blendle blijf je – als je leuke mensen volgt – verrast worden. Alexander Klöpping leest andere bladen dan Bas Heijne of Diederik Samsom. Als zij en nog honderden andere mensen die jij interessant vindt vertellen waarom ze bepaalde stukken geweldig vonden, dan kom je veel meer mooie verhalen tegen dan wanneer je alles zelf uit moet gaan zoeken."

DWDD

Na de subsidietoekenning werd er achter de schermen door het team van Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping hard gewerkt aan de bouw van Blendle. Het platform werd bij het grote publiek bekend toen Klöpping het bij De Wereld Draait Door liet zien. Aan tafel zaten toen ook Peter Vandermeersch (NRC) en Philippe Remarque (de Volkskrant). NRC had al toegezegd mee te doen, de Volkskrant was het van plan. Inmiddels hebben bijna alle kranten en tijdschriften van Nederland zich bij het platform aangesloten.

Betacode

In aanloop naar de lancering is er uitvoerig getest. In eerste instantie werd dit gedaan met uitgevers en populaire twitteraars, later konden ook ‘gewone’ gebruikers het platform uitproberen, alhoewel je niet zomaar naar binnen kon. Begin dit jaar stonden er ruim 12.000 mensen op de wachtlijst, die mondjesmaat binnen werden gelaten. Eenmaal binnen kreeg je een aantal betacodes om vrienden ook toegang te geven. Een code die een Blendle-stagiair te koop aanbood op Marktplaats leverde 96 euro op.

Verbeteringen

De afgelopen tijd is er veel gesleuteld aan het platform en dat heeft de nodige verbeteringen opgeleverd, vertelde Blankesteijn. Voor uitgevers is het nu ook mogelijk om eigen artikelen te embedden op de site van hun krant of tijdschrift. Lezers worden zo niet weggetrokken naar de site van Blendle, maar blijven gewoon binnen de omgeving die ze gewend zijn. Via een speciaal dashboard kunnen uitgevers de verkoop van hun artikelen in de gaten houden.

Uitgevers kunnen hun eigen abonnee-bestand nu ook aan Blendle koppelen. Abonnees van een blad hebben dan gratis toegang tot de artikelen uit dat blad in Blendle. Daardoor verliezen de uitgevers minder snel abonnees aan het platform, denkt Blankesteijn. "En ze kunnen door Blendle ook nieuwe abonnees krijgen, omdat je nieuwe dingen voorbij ziet komen op Blendle."

Internationale uitbreiding

Blendle is ook in het buitenland niet onopgemerkt gebleven. Het toonaangevende Nieman Journalism Lab sprak met Klöpping. De focus ligt nu op de lancering in Nederland, maar er wordt ook al gekeken of de dienst in andere Europese landen kan worden opgezet, vertelde hij. Vorige week zei Klöpping in een interview met de Vlaamse krant De Morgen dat ze Blendle nog dit jaar in België willen introduceren en dat de eerste contracten met uitgevers al getekend zijn.

Vanmiddag wordt Blendle in Nederland officieel gelanceerd. Een verslag daarvan lees je later vandaag op deze site.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*