Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #12

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Jimmy Brown The News Boy van Flatt & Scruggs feat. Mac Wiseman.

Zolang er nog papieren exemplaren worden gelezen vormt de hedendaagse krantenbezorger de onmisbare schakel die zorgt dat de krant iedere ochtend of namiddag op de mat ploft.

Het kenmerkende petje van de Amerikaanse krantenjongen bezorgde de in 2008 doorgebroken zanger Eli Reed zelfs zijn bijnaam ‘Paperboy’. De paperboy was vroeger in veel culturen niet uit het straatbeeld weg te denken. In Nederland is het bezorgen van kranten hooguit een eerste baantje voor 13-jarige jongens, tot ze iets beters vinden waar ze minder vroeg voor hoeven op te staan. Dat het bestaan van de negentiende eeuwse paperboy lang niet altijd over rozen ging, komt duidelijk naar voren in het nummer Jimmy Brown, The News Boy.

Standaardwerk Jimmy Brown

‘Jimmy Brown (The Paper Boy) (1875)’ is een traditional die voor het eerst werd opgenomen door de Carter Family als ‘Jimmy Brown The News Boy’. Het nummer is geschreven door William ‘Shakespeare’ Hays die in de periode van 1937 tot 1907 zo’n 350 nummers uit zijn mouw schudde.

Hays genoot een grote populariteit onder bluegrass-muzikanten, zo werden zijn nummers in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw ook opgenomen door grootheden als Bill Monroe en Flatt & Scruggs. Jimmy Brown groeide uit tot een standaardwerk van de bluegrass en is Hays’ meest opgenomen nummer. Flatt & Scruggs, bijgestaan door de tenor van Mac Wiseman zijn verantwoordelijk voor de ultieme versie.

Krantenjongen onderaan carrièreladder

Verkocht Hays zelf nog een slordige twintig miljoen exemplaren van zijn werk, de krantenjongen in zijn nummer Jimmy Brown The Paper Boy houdt aan zijn krantenwijk amper genoeg over om schoenen van te kopen, laat staan een pet. Vergeleken met de krantenmagnaat aan de top staat hij helemaal aan het andere eind van de carrièreladder.

In precies de juiste toonzetting zingt Wiseman in de ik-persoon over de straatarme Jimmy die als krantenverkoper zijn arme moeder bijstaat nadat zijn vader is bezweken aan de drank. Daarmee verdient hij volgens zijn ouwe moer vast en zeker een plaatsje in de hemel, als bezorger van The Gospel News.

Reageer

Geef een reactie

*