Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #16

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de waakhond in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week ‘Headline News’ van zowel Edwin Starr als Midnight Star.

‘Sociale media maken lokale omroep overbodig’

‘Meer samenwerking in de regio’

‘Lokale omroepen scoren hoog op politiek nieuws’

‘Lokale Calimero is de Angry Bird van 2013’

Zomaar wat krantenkoppen die het OLON-congres van maandag 3 juni had kunnen opleveren. Ter gelegenheid van De Week van De Lokale Omroep brachten de organisatoren een bont gezelschap van sprekers bij elkaar, variërend van lokale bestuurders tot regionale omroepdirecteuren. Opvallend detail is dat ze allemaal opriepen tot meer samenwerking.

Zelf presenteerde ik op het congres een aantal voorlopige resultaten van het onderzoek naar de waakhond in de regio, waarvan de definitieve resultaten op 3 september bekend worden gemaakt.

Verleiden met krantenkoppen

Krantenkoppen zoals die hierboven hebben een duidelijk doel voor ogen: in een zo kort mogelijk tijdsbestek de nieuwsconsument verleiden tot het lezen van het hele artikel. Het fenomeen headlines dateert uit de late 19e eeuw, toen kranten steeds openlijker de concurrentie met elkaar aangingen om de aandacht van de lezer.

De belangrijkste headline of krantenkop is vanzelfsprekend te vinden op de voorpagina en is het resultaat van een dagelijks proces van wikken en wegen op de redactie. Bedienen Engelse journalisten zich van een zogenoemd ‘headlinese‘, een reeks afspraken waaraan koppen ‘grammaticaal’ moeten voldoen, in Amerika worden zelfs wedstrijden georganiseerd voor de beste headlines.

Teloorgang New York Times

De macht van de krantenkop komt op veelzeggende wijze aan bod in de documentaire Page One – Inside the New York Times. Begin 2009 kopte The Atlantic Monthly: ‘End Times‘, een woordspeling op de mogelijke teloorgang van de New York Times. Deze kop leidde tot openlijk speculeren over het verdwijnen van de gezaghebbende krantentitel.

Het riep nogal wat heftige reacties op, waarover de enigszins verbaasde Michael Hirschorn, auteur van het gewraakte artikel het volgende opmerkt: "There’s a collective denial about what is going on, and that newspapers are somehow special and somehow they’re public trusts and that they shouldn’t fail and therefore they won’t fail and I think that the disconnection between ‘shouldn’t fail’ and ‘can’t fail’ is the thing that I’m trying to blow up."

Schromelijke overdrijving

Headlining news: Midnight Star’s fresh new beat conquers the world, is een fragment uit Headlines, de uit 1986 daterende laatste hit van enige betekenis van de groep Midnight Star. Het lied belicht een andere eigenschap van koppen: schromelijke overdrijving. De groep mocht zijn ‘headlines’ nog zo groot maken, tegen de tijd dat deze single de hitlijsten beklom was hun carrière zo goed als voorbij.

Hoe anders stond Edwin Starr er twintig jaar eerder voor, toen hij het blijmoedige Headline News uitbracht. Hij had zich nog maar net in de kijker gespeeld bij Motown-eigenaar Berry Gordy en was zo’n vijf jaar verwijderd van zijn definitieve claim to fame War. In Headline News gaat Starr vol in de overdrive-stand: Extra, extra read all about it / The world is at my feet / There’s a halo around my head / I went out searching for gold / I found love instead / She’s a wish, a dream come true / I guess you might say that I struck oil too. Vooruit dan maar, het is hem gegund.

Kijk en luister naar Edwin Starr

Te vinden op Midas Touch respectievelijk The Hits of Edwin Starr

Reageer

Geef een reactie

*