Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #18

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de waakhond in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: ‘Second Hand News’ van Fleetwood Mac.

Eerder deze week stond het VVOJ CafĂ© in het teken van de prangende vraag: ‘onderzoeksjournalistiek; wie gaat dat betalen?’ Net als de aanwezigheid van ‘de waakhond’ in de regio staat ook het voortbestaan van onderzoeksjournalistiek onder druk. Tijd, geld noch urgentiegevoel zijn in overvloed aanwezig bij uitgevers en omroepen. Het belang van ‘tegels lichten’ lijkt door de aandeelhouders net zo min op waarde te worden geschat als het in stand houden van ‘de haarvaten in de samenleving’.

Waakhond of retriever

Naarmate de nieuwsconsumptie verschuift van krant, radio en televisie naar internet dient zich nog een andere prangende vraag op: in hoeverre blijft een inwoner van een gemeente op de hoogte van de handel en wandel van burgemeester en wethouders indien hij zijn nieuws alleen van websites haalt? Naast het aantal online aangetroffen nieuwsberichten over een gemeente, zal het onderzoek naar de rol van de waakhond in de regio op 3 september laten zien in welke mate lokaal bestuurlijk nieuws hiervan deel uitmaakt. Met andere woorden: straks weten we voor ruim 80 gemeenten precies welke onderwerpen online te vinden zijn, maar ook of politiek nieuws op internet zich beperkt tot korte berichten of dat er ook achtergrondartikelen verschijnen. En niet onbelangrijk: of het zelf geschreven nieuws betreft.

Software die nieuwswebsites afstruint

Een plaats waar je zeker geen zelf geschreven berichten gaat aantreffen, zijn de gemiddeld 10 aggregatiesites (op een totaal van 29 nieuwsmedia) die een gemeente in 2012 telde. Aggregatiesites werken op basis van software die het web afstruint op zoek naar nieuws van alle mogelijke bronnen. Naast media kunnen dit ook websites zijn van gemeenten, lokale middenstand, verenigingsleven en ga zo nog maar even door. Aggregatiesites vergroten weliswaar de toegang tot nieuws, maar voegen zelf dus niets toe. Dit aggregeren gaat bovendien lang niet altijd gepaard met bronvermelding.

Voorbeelden van goed functionerende websites die nieuws aggregeren en daarbij wel de herkomst van de artikelen vermelden (en/of naar de bron linken) zijn hetnieuws.in, drimble.nl, lokaaltotaal.nl en regiostart.nl. De meeste genereren ook resultaten op plaatsnaam; een site als nieuwsdorp.nl richt zich hier zelfs exclusief op.

Uitgevers doen ook mee

Door schade en schande wijs geworden hebben intussen ook enkele dagbladuitgevers hun toevlucht gezocht tot aggregatiesites. Bijvoorbeeld nijsnet.nl van NDC en vandaag.nl van HDC media (onderdeel van het Telegraaf-concern). Zij herplaatsen hier de content uit hun dagbladen en huis-aan-huisbladen. Nieuws.nl en dichtbij.nl zijn een geval apart: soms functioneren zij niet alleen als aggregatiesite, maar beschikken zij over een eigen redactie die ook nieuwsberichten schrijft.

Het fenomeen nieuwsaggregatie is relatief nieuw; gelet op de explosieve toename van het aantal aggregatiesites tussen 2010 en 2012 zou je kunnen zeggen dat zij een ontwikkeling doormaken die omgekeerd evenredig is aan die van de onderzoeksjournalistiek.

De ultieme echtscheidingsplaat

Fleetwood Mac deed in 1977 goede zaken met ‘Second Hand News’, het openingsnummer van de recentelijk heruitgebrachte millionseller Rumours. Het album staat te boek als de ultieme echtscheidingsplaat. De band had maar liefst twee echtparen in de gelederen die op Rumours openlijk relatieleed uitvochten in klassiekers als Go Your Own Way en Dreams. Een buitengewoon frustrerende aangelegenheid voor bassist John McVie, die lijdzaam moest aanhoren dat zijn vrouw Christine klaar met hem was. Pijnlijker nog was het voor gitarist Lindsey Buckingham, die zijn geliefde zag overlopen naar de drummer. Daarover gaat de tekst van ‘Second Hand News’, waarin Buckingham letterlijk sex-met-een-ex in de aanbieding gooit – mocht het op niks uitlopen tussen Stevie Nicks en Mick Fleetwood.

Ofschoon dat misschien best lekker kan zijn, heeft het beslist geen toekomst. Net als aggregatiesites eigenlijk: als er niets origineels meer wordt geschreven en/of onderzocht, valt er ook bar weinig te aggregeren.

Kijk en luister naar Fleetwood Mac

Te vinden op het album Rumours

Reageer

Geef een reactie

*