Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #3

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Here is the News van The Electric Light Orchestra

Herrezen uit de as van The Move – een geniale groep mafketels die vaak ten onrechte wordt overgeslagen in sixties-lijstjes – groeide The Electric Light Orchestra (ELO) uit tot één van de vaandeldragers van jaren zeventig. Van liedjes als ‘Overture 10538’, via magnum opus ‘Mr.Blue Sky’ naar de rolschaatsdisco van ‘Xanadu’ is ELO dé exponent van dit ‘guilty-pleasure’ decennium.

Nieuwsberichten uit 2095

Eenmaal in de jaren tachtig aanbeland, keken Lynne & co. eens goed om zich heen, constateerden dat ze in dit tijdperk eigenlijk niets te zoeken hadden en gingen vrolijk verder met datgene waar ze altijd goed in waren geweest: het maken van zwaar georkestreerde, (over)geproduceerde pop met een dikke laag Beatle-vernis. Het leverde de groep met in 1981 met ‘Hold on Tight’ van het album Time nog een laatste grote hit op.

Een waar juweel zit echter verstopt op de tweede plaathelft van Time. ‘Here Is the News’ is een sterk staaltje synthesizer gedreven futurisme en zonder de gewoonlijke Beatleske franje van de groep. Jeff Lynne zingt tot ons vanaf een toekomstige redactievloer en wordt af en toe onderbroken door gefingeerde newsflashes uit het jaar 2095. Sommige journalisten meenden indertijd dat hun stem hiervoor zonder toestemming was gebruikt, maar dit bleken toch echt de bandleden van ELO zelf te zijn.

VPRO programma tune

Another action filled adventure / all the worst from the world convention. Is dit lot het nieuws van de toekomst beschoren? Met de huidige wildgroei aan lokale nieuwssites puur gericht op 112-nieuws en geen enkele nieuwssite die bericht over de goede afloop, zou je Lynne’s toekomstvisioen bijna gaan geloven. Velen zal het nummer bekend voorkomen als de programma tune van de VPRO, die het nummer sinds 1982 gebruikt.

Een regulier Electric Light Orchestra Album is een acquired taste. Beter is het uit te zien naar een goede verzamelaar, zoals dubbelcd The Ultimate Collection (2001). De eind vorig jaar verschenen en misleidend getitelde ‘Mr Blue Sky – The Very Best of the Electric Light Orchestra’ kun je beter links laten liggen. Kennelijk vond Jeff Lynne het nodig zijn ‘inner George Lucas’ aan te spreken en al zijn grote hits van een nieuw laagje vernis te voorzien.

Lees eerdere blogs

John Lennon – Gimme Some Truth
The Press – Cantara Pepe

Reageer

Geef een reactie

*