Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #5

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Mr. Reporter van The Kinks.

Met teksten als You misquote all of the true things / Because they rub you the wrong way winden The Kinks er in het Dylaneske ´Mr. Reporter´ geen doekjes om. Het is een van de twee journalistiek-geïnspireerde oprispingen van Ray Davies die te vinden zijn op het vroegtijdig uit roulatie gehaalde The Great Lost Kinks Album.

Great Lost Kinks Album

The Kinks verruilen in 1971 hun platenmaatschappij Pye en distributeur Reprise in voor het Amerikaanse label RCA. Deze thuisbasis van Elvis lijkt een voor de hand liggende springplank voor de Engelse band. Bovendien vinden The Kinks het de hoogste tijd om het overzeese succes van ´Lola´ te gaan verzilveren.

Om hun gram te halen brengt Reprise echter eerst nog een partij vermeende kliekjes op de markt, voorzien van een (zelfs voor Kinks-begrippen) bizarre hoes. De band sleept Reprise voor de rechter, die het gewraakte album van de markt laat halen. Daarmee verwordt The Great Lost Kinks Album op vinyl tot een ‘rarity’ die op eBay voor aardige bedragen (ca. $40-80) van eigenaar wisselt.

Sarcastisch refrein

Dat het hier om ‘vermeende’ kliekjes gaat, kan niet genoeg worden benadrukt. Hoofdzakelijk bestaat het album uit afgekeurde nummers van de gouden periode van de Kinks tussen 1966 en 1969. Het ‘verloren’ album groeide uit tot een grote favoriet onder Kinks-fans. Sommigen beschouwen het zelfs als het beste werk dat de band (n)ooit uitbracht.

In 2000 dook een cd-versie van de bootleg op, met een aantal extra ‘vergeten’ nummers uit de kluis van Davies. Naast het wrange trial by media-relaas Did You See His Name, bevat juist deze bootleg het bijtende ‘Mr. Reporter’, waarin Davies met nauwelijks verholen sarcasme de beroepsgroep afserveert.

De relatief goedkope en eenvoudig te bemachtigen heruitgave (2004) van Face to Face bevat Mr. Reporter in de officiele versie, gezongen door Ray’s broer Dave Davies. Voor de ruimere beurs is er een mooie deluxe-uitvoering van The Kink Kontroversy met daarop een demo-versie van Mr. Reporter, met de genadeloze sneer van de meester zelf.

Reageer

Geef een reactie

*