Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #6

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Ballad of a Thin Man van Bob Dylan.

Bob Dylan geeft in de ‘Ballad of a Thin Man’ een bijtend commentaar op de journalistieke beroepsgroep. In het lied laakt hij de onwetendheid van ene ‘Mr. Jones’ die voor hem model lijkt te staan voor de journalist als omhooggevallen paria, een infiltrant die ondanks zijn literaire kennis en goede opvoeding niets te zoeken heeft in de counter culture-kringen waarin Dylan dan verkeert.

Journalist uit limousine gooien

Dylan heeft zich er nooit in directe bewoordingen over uitgelaten, net zo min als hij ooit de ware identiteit heeft onthuld van het lijdend voorwerp in Balad of a Thin Man. Midden jaren zeventig trad de journalist Jeffrey Jones naar voren en beweerde dat Dylan het wel over hem mo├ęst hebben gehad, aangezien hij hem in 1965 had geprobeerd te interviewen en Dylan hem naar verluidt weghoonde met de woorden "Getting it all down, Mr. Jones?".

Dylan’s dedain voor journalisten komt indirect ook tot uitdrukking in de belediging die hij zijn vergeten rivaal Phil Ochs ooit naar het hoofd slingerde, nadat hij hem uit zijn limousine had gegooid: "You’re not a folk singer, you’re a journalist". Ochs, die bekend stond om een krantenkop in een handomdraai om te toveren in een protestsong en die zijn debuutalbum de titel All the News That’s Fit to Print had meegegeven, had het tijdens een gezamenlijk ritje in de limousinge gewaagd om Dylan’s laatste proeve van kunnen te bekritiseren als ‘lang zo goed niet als je vorige plaat, maat’.

Kijk en luister

De biografische film I’m Not There bevat een mooie scene waarin het nummer Ballad of a Thin Man wordt verbeeld. Aangezien de regisseur het een verstandig idee leek om de moeilijk te doorgronden Dylan door maar liefs zes verschillende acteurs te laten spelen (waaronder een vrouw en een kind) zien we Kate Blanchett in de rol van Bob Dylan ruzie maken met een journalist die haar (hem) tijdens een autorit doorzaagt over de betekenis achter haar (zijn) werk. Dylan/Kate verlaat boos de auto en de journalist verdwaalt vervolgens in een vervreemdend, David Lynch-achtig decor.

Ballad of a Thin Man is te vinden op Highway 61 Revisited, tweede en beste deel in het drieluik ‘Dylan-gaat-elektrisch’. Een aanrader daarnaast is de dubbelcd van de soundtrack bij I’m Not There, met een keur aan interpretaties van oudgedienden (Roger McGuinn, Willie Nelson) en indie-favorieten als Stephen Malkmus (ex-Pavement), die vooral aantonen hoe onverwoestbaar Dylan’s reportoire is.

Reageer

Geef een reactie

*