Blog ‘Muziek in de journalistiek’ #7

Quint Kik is onderzoeker bij het Stimuleringsfonds en verwoed muziekliefhebber. Om niet geheel te verdrinken in de cijfers van zijn huidige onderzoek naar de kwaliteit van de nieuwsvoorziening in de regio, blogt hij in zijn vrije tijd wekelijks over ‘lofzangen’ op de pers. Deze week: Dancing Choose van TV on the Radio.

"Waar is de Bob Dylan van onze tijd?", vroeg David Sitek zich in 2004 af tijdens een interview met webzine Kindamuzik. In hetzelfde jaar waarin hij met TV on the Radio zijn eerste album afleverde, kreeg Bush jr. een tweede termijn van de kiezer. Sitek, samen met zanger Tunde Adebimpe het brein achter de band, maakte zich ernstig zorgen over de staat van zijn thuisland.

Ingenieus gebruik ‘journalistenlingo’

Het uit Brooklyn afkomstige TV on the Radio verkeert muzikaal op het kruispunt van postpunk en progrock. Het is een van de meeste authentieke bands van de 21e eeuw, die er op iedere volgende plaat in slaagt haar muzikale visie in een nieuw, verrassend jasje te steken: soms zingt David Bowie mee, dan weer wordt de falsetto van Prince naar de kroon gestoken en het kan zomaar gebeuren dat er in een aanstekelijk popsong een moppie freejazz wordt weggeblazen.

Dat verrassingselement keert ook terug in de maatschappijkritische teksten, verpakt in vernuftige woordspelletjes zoals in het nummer "Dancing Choose". Deze single van het doorbraakalbum "Dear Science," toont een onthutsende kijk op de werkwijze van de (Amerikaanse) journalist. Zoals de schrijfwijze van ‘Choose’ en de komma in de albumtitel niet toevallig zijn, zo lijkt ook het ingenieus gebruik van ‘journalistenlingo’ een bewuste keuze bij het neersabelen van de beroepsgroep.

Koffietafel-cd van het jaar

Een mooi voorbeeld hiervan is het fragment In the days of old you were a nut / Now you need three bumps before you cut, waarmee gedoeld wordt op het gebruik van sensationele vooraankondigingen van nieuwsitems met als doel te voorkomen dat de kijker aan het zappen slaat. Een achteloze luisteraar zou het waarschijnlijk zijn ontgaan door het spervuur van muzikale inventiviteit; zo niet de fan die onder de schuilnaam RaceYouAnyTime de betekenis achter Dancing Choose fileert op de website Songmeanings.net.

Ondanks het doorschemerende cynisme van nummers als Dancing Choose (of misschien wel juist ‘dankzij’) mocht TV on the Radio komen opdraven in een aflevering van The Colbert Report, een spin-off van The Daily Show. Sportief als ze zijn, namen Sitek en co die handschoen op en gaven live in het programma een versie van Dancing Choose ten beste.

Anchor Steve Colbert wist het nummer gelukkig op waarde te schatten, al waarschuwde hij de bandleden wel voor het potentiĆ«le effect van wat bekend stond als ‘de Colbert Hump’: het risico dat ‘Dear Science,’ na het televisieoptreden zou uitgroeien tot de ‘koffietafel-cd van het jaar’. Laat dat nou precies zijn wat de band overkwam: van Pitchfork.com tot The Guardian werd het album van TV on the Radio unaniem verkozen tot het beste van 2008.

Kijk en luister

Het nummer is te vinden op Dear Science,.

Reageer

Geef een reactie

*