Cameraad: livestreams van ooggetuigen in het nieuws

Met de tool Cameraad kunnen ooggetuigen livestreams maken, die vervolgens kunnen worden geselecteerd en gebruikt door de media. TNO doet onderzoek naar de toepassing van Cameraad binnen de redactie van projectpartner NU.nl, en samen ontwikkelen ze de tool vervolgens binnen de NU.nl-app.

Zowel bij TNO als bij NU.nl liepen ze al een tijdje met het idee voor een livestream-tool rond. NU.nl’s NUfoto en NUjij zijn al gebouwd op het idee dat je als mediaorganisatie niet overal kunt zijn, maar dat lezers/gebruikers dat wel zijn. Voor livestreams geldt hetzelfde. Cameraad zal dan ook goed gebruikt kunnen worden voor onverwacht nieuws: bijvoorbeeld wanneer er een 112-melding is, en de media er niet direct bij kunnen zijn. Maar er zijn ook andere toepassingen te bedenken, stelt Mark Vos, chef Social en User Generated Content bij NU.nl. “In eerste instantie gaat het om omstanders die iets filmen, maar we kunnen er ook experts mee bereiken, of redacteuren die dit gereedschap ter plekke gebruiken om het nieuws te verslaan.”

In contact treden met de streamer

Projectpartners TNO en NU.nl leveren allebei hun eigen expertise binnen het project. TNO op het gebied van de techniek achter het livestreamen en NU.nl brengt jaren ervaring met user generated content met zich mee. Vos: “In 2007 hebben we NUfoto en NUjij opgericht. Wat daar aangeleverd wordt levert ons zeer bruikbare content op. 20 tot 25 procent van de foto’s op het katern Binnenland komt bijvoorbeeld van bijdragers. Bij incidenten en evenementen gaat dit percentage snel omhoog.” Livestreams zijn volgens Vos een mooie aanvulling op de user generated content waar NU.nl nu al veel gebruik van maakt. NU.nl wil de mogelijkheid om met live video te werken binnen hun eigen app, en Cameraad kan dat bieden. NU.nl vindt het belangrijk om in gesprek te kunnen treden met de streamer. Op die manier kan de redactie tips geven. Vos: “Dat je kan zeggen dat hij niet moet schreeuwen terwijl hij filmt, of zijn telefoon andersom moet houden. Daar worden de streams beter van.”

Fases in project

“Technisch zijn er grofweg twee dingen die we moeten uitwerken”, vertelt projectleider bij TNO Ray van Brandenburg: “Als eerste de door TNO ontwikkelde Cameraad live streaming module integreren in de app van NU.nl, en zorgen voor gebruiksgemak wat betreft het streamen. Als tweede de serverkant en de redactie-interface: zorgen dat alle binnenkomende streams netjes worden opgenomen en op een efficiënte en gebruiksvriendelijke manier door de redactie kunnen worden geregisseerd”

Tijdens Bevrijdingsdag is een eerste veldtest gedaan waarbij 15 redacteuren verspreid door het land vanaf festivals video´s hebben gestreamd. Deze technische doorloop verliep heel positief, vertelt Vos. “We hebben voor het eerst met Cameraad veertig minuten verschillende live streams geregisseerd en gepubliceerd op NU.nl.”

Ook digibeet moet het kunnen

Een belangrijke vraag is of mensen de livestream uiteindelijk gaan gebruiken. Daar staat of valt Cameraad mee. Het gebruik van de dienst moet daarom heel laagdrempelig zijn. Vos: “Stel jezelf de grootste digibeet uit je familie of vriendenkring voor: die moet het ook kunnen.” Daar ligt volgens hem ook het verschil met opkomende diensten als Meerkat en Periscope, die gekoppeld zijn aan Twitter. “Wij doen dit vanuit de gedachte dat je als gebruiker geen vooropgezet plan hoeft te hebben om te gaan filmen. Je hoeft dus geen app zoals Meerkat op je telefoon te hebben staan, omdat het direct vanuit de Nu.nl-app kan. De gebruikers van de app zijn zo de oren en ogen van de redactie.” Vos ziet de streamdiensten voor Twitter dan ook niet als een bedreiging, maar eerder als bevestiging dat de tijd rijp is voor deze functionaliteit.

Van Brandenburg is daarnaast erg benieuwd hoe de eindgebruiker zal reageren op de kwaliteit van de video. “Is die hoog genoeg? Ik bedoel, de techniek verbetert, maar er zit nog steeds een heel groot verschil tussen een video van een cameraploeg met satelliet of van iemand met zijn mobiel.” Vos maakt zich daar niet zo’n zorgen om. Het feit dat er beeld is, dat is het belangrijkste, stelt hij. “Vooral in situaties waarin de media niet snel ter plaatse is, dan zijn omstanders je ogen en oren. Het beeld dat zij produceren ziet er dan misschien wat minder gelikt uit, maar dat heeft ook zo zijn charme.”

De komende maanden zal het Cameraad prototype verder ontwikkeld worden en geïntegreerd in de NU.nl app. In de tussentijd zullen meerdere publieke testuitzendingen worden verzorgd.

Lees meer

Reageer

Geef een reactie

*