Challenge-winnaar JOB stopt

Het Journalistiek Onderzoeksbureau JOB, één van de winnaars van The Challenge in 2013, houdt op te bestaan. Oprichters Anne van Oudheusden en Yvonne Roerdink hebben aangegeven niet meer door te gaan met hun idee om onderzoeksjournalisten en bedrijven te laten samenwerken

JOB was in maart 2013 één van de drie winnende projecten uit The Challenge, de startup-wedstrijd van het Stimuleringsfonds voor de Pers.

Het idee om journalisten en bedrijven te laten samenwerken bij zowel het maken van journalistieke producties als het uitvoeren van relevant onderzoek voor het bedrijfsleven werd destijds ontwapenend genoemd door het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers, al werden er wel kanttekeningen geplaatst bij de uitvoerbaarheid.

Eind maart won JOB met haar vernieuwende businessmodel ook nog eens de Tegel voor de Toekomstprijs en in september 2013 verscheen de eerste publicatie.

Nieuwe aanvraag afgewezen

Als één van de winnaars van The Challenge kreeg JOB een startsubsidie van €20.000 toegekend, waarvan nu een deel is uitgekeerd. In het najaar van 2013 diende JOB een nieuwe subsidieaanvraag in tijdens de zesde ronde van de persinnovatieregeling, maar deze werd afgewezen door het bestuur van het Stimuleringsfonds voor de Pers. De aanvraag werd als onvoldoende innovatief beschouwd ten opzichte van het eerdere plan en de aanvankelijke twijfels over de haalbaarheid werden sterker.

Moeilijkheden

Tegenover het fonds hebben de oprichters moeilijkheden bij het vinden van samenwerkingspartners als één van de redenen genoemd om met het onderzoeksbureau te stoppen.

Het gebrek aan voorbeelden van eerder werk met het innovatieve verdienmodel maakte het lastig om partners over de streep te trekken, zo stellen Van Oudheusden en Roerdink in een verklaring op hun site: ‘Hoewel organisaties geïnteresseerd waren in een samenwerking met JOB, waren ze pas bereid zich volledig te committeren nadat wij een eerste onderzoeksproject zouden hebben afgerond. Het opstarten van een dergelijke, grootschalige pilot was voor ons op dit moment financieel niet haalbaar.’

Zoals gebruikelijk bij projecten die subsidie hebben ontvangen uit de persinnovatieregeling publiceert JOB later nog een eindverslag en zal er een interview met de oprichters verschijnen op persinnovatie.nl.

De andere Challenge-winnaars NewPaper en LocalFocus vergaat het beter. NewPaper startte officieel in oktober en LocalFocus heeft al meerdere datajournalistieke projecten gerealiseerd in samenwerking met diverse media. Vorige week startten 13 innovatieve projecten in de nieuwe ronde van The Challenge.

Update 16:30: Toelichting toegevoegd over afwijzing van de nieuwe subsidieaanvraag in najaar 2013.
Update 16:51: Quote uit verklaring van JOB toegevoegd.

Reageer

Geef een reactie

*