Comments op alineaniveau

Uit het enorme aanbod van tools en apps die online beschikbaar zijn, filteren we de producten waar de journalistiek iets aan heeft. Tools die de journalistiek innoveren of het journalisten simpelweg makkelijker maken. Vandaag: Sidenotes.

Op de meeste websites is het plaatsen van een reactie alleen mogelijk onderaan de pagina. Wil je alleen op een deel van een artikel reageren, dan moet je in de comments eerst duidelijk maken waar je precies op doelt. Sidenotes maakt dit probleem verleden tijd.

Zodra Sidenotes actief is op een website, verschijnt achter elke alinea een klein rood ballonnetje. Als je hierop klikt zie je de comments van anderen en kan je zelf commentaar geven op die specifieke alinea. Is een alinea nog niet specifiek genoeg voor jouw opmerking, dan kan je met een simpele muisklik willekeurige tekst selecteren en hier je reactie bij achterlaten. Ook is er de mogelijkheid specifieke content zoals alleen een zin of quote via social media te delen.

Meer reacties

Jordan Kretchme– CEO van LiveFyre, het bedrijf achter Sidenotes voorspelt – dat de tool zal zorgen voor meer reacties bij online artikelen. Volgens hem voelen mensen zich comfortabeler als ze hun opmerking bij een specifieke passage kunnen plaatsen, in plaats van bij een volledig artikel. Hierdoor kunnen comments ook minder snel verkeerd opgevat worden, omdat de context duidelijker is.

Nadeel: je pas kan reageren nadat je ingelogd bent via bijvoorbeeld je Facebookaccount. Dat zal voor veel lezers toch een extra drempel zijn om te reageren. Ook lijkt de (ouderwetse) mogelijkheid om op een artikel in zijn geheel te reageren, afwezig.

Zelf een tip of goede ervaringen met een app of tool? Mail naar pieter@svdp.nl.

Reageer

Geef een reactie

*